Een man en vrouw wandelen met de hond in het bos in de herfst.

Wandelen in de herfst: dit zijn mooie bossen en natuurgebieden om in te lopen

In het voorjaar en in de zomer trekken we er vaker op uit dan in de herfst of winter. Het is kouder, het weer is slechter en daardoor zijn de meeste mensen geneigd om binnen te blijven zitten. Maar juist de herfst is een mooie tijd om de bossen in te gaan. De verkleurende bladeren bieden een prachtig gezicht. We hebben een aantal locaties gevonden waar u heerlijk kunt wandelen.

Paddenstoelen in het bos

Naast de verkleurende bladeren, leveren de vele paddenstoelen ook een mooi gezicht op. Er zijn bossen waar extra veel exemplaren te vinden zijn. Die leest u in dit eerdere artikel. En we leggen ook uit waarom paddenstoelen alleen maar in de herfst te zien zijn.

paddenstoelen plukken
Lees ook: Paddenstoelen plukken? Niet altijd een goed idee

Herfst in de bossen op de Veluwe

Voor wandelingen in het bos is de Veluwe (in Gelderland) zeer geschikt. In dit gebied liggen veel en verschillende soorten bossen, waardoor hier het hele jaar door genoeg prachtigs te zien is. Het Speulder- en Sprielderbos bij Garderen is een mooi bos om in de herfst te bezoeken. Het is één van de oudste bossen in Nederland. Het bos is vooral bekend van de zogenoemde dansende bomen. Veel bomen staan hier namelijk krom. In combinatie met zonnestralen die door de bomen heen komen, geeft dit een mooi gezicht.

Er is een vastgelegde route om te wandelen, deze is ongeveer 8 kilometer. Onderweg komt u ook diverse grafheuvels tegen. Eeuwenlang zijn overledenen hier begraven. Over het graf werd een heuvel van zand aangelegd.

wilde zwijnen
Lees ook: Wat te doen als u wilde zwijnen tegenkomt tijdens het wandelen?

Paleispark Het Loo

En we blijven nog even op de Veluwe, want rondom Paleis Het Loo in Apeldoorn ligt een groot bosgebied, het Paleispark. Hier vindt u bos, heide, vijvers, een hertenkamp en diverse andere bezienswaardigheden. Er is een theehuis, een waterval, een honden- en paardenkerkhof van de vroegere bewoners van het paleis, een botenhuis en beeldenvijver.

U kunt zelf een wandeling maken door het bos, maar er zijn ook uitgezette routes, variërend van 2 tot 13,5 kilometer. Daarnaast zijn er 3 speciale rolstoelroutes tussen de 3,8 en 7 kilometer lang. Voor het paleispark dient u online een dagkaart te bestellen, voor een klein entreebedrag. De automaten bij de ingangen zijn weggehaald.

de tuinen van Paleis het Loo
Lees ook: Tuinbezoek: de tuinen van Paleis Het Loo

Herfst op De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is ook een mooie locatie om te wandelen in de herfst. U moet hiervoor wel goed ter been zijn, want het overgrote deel van de paden is onverhard. In dit gebied treft u naast bos ook diverse buitenplaatsen en kastelen. En vanaf de Pyramide van Austerlitz kunt u over de herfstkleuren in het bos uitkijken.

En ook in de Kaapse bossen, middenin het gebied, kunt u naar een hoogtepunt klimmen. Hier staat een 25 meter hoge uitkijktoren. Op deze routes zijn veel tamme kastanjes te vinden. Daar kunt u ook koekjes mee maken, Heel Holland Bakt heeft er een recept van. In dit bosgebied is wel een rolstoel en kinderwagen vriendelijk pad waar u volop van het bos kunt genieten.

Trek er op uit, ook met regen

Ook wanneer het regent in de herfst kunt u een wandeling maken. Trek een goede waterdichte jas aan en laarzen. Dan bent u voldoende beschermd en krijgt u toch een frisse neus. Het is namelijk goed om te wandelen. En neem uw smartphone mee, om mooie foto’s onderweg te kunnen maken. Voor de echte natuurliefhebber hebben we een cursus natuurfotografie.

(Bron: Weeronline, ANWB, Wandel.nl, Uit in Apeldoorn, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord