foto's

Zo maakt u mooiere (vakantie)foto’s met uw mobiele telefoon, 14 tips

Het is vaak niet meer nodig een zware fotocamera met u mee te slepen, wanneer u (vakantie)foto’s wilt maken. Tegenwoordig zijn de camera’s van mobiele telefoons zo goed, dat u niet meer nodig heeft dan dat. En door op een aantal zaken te letten, lukken uw kiekjes nog beter.

Maak de lens schoon

We leggen de mobiele telefoon overal neer. En gaan daarbij ook weleens met onze vingers over de lens. Dat kan ervoor zorgen dat de lens niet meer helemaal helder is. Maak hem daarom regelmatig schoon wanneer u een foto wilt nemen. Dat kan bijvoorbeeld met een brillendoekje.

Gebruik de geluidsknop

Ligt uw mobiele telefoon niet helemaal lekker in de hand en is het lastig om de cameraknop in te drukken, zonder uw scherm te bewegen? Gebruik dan de volumeknoppen + of – om een foto te maken. Meestal kunt u daar beter bij met uw vingers en heeft u dus geen bewogen foto’s. Of houd de camera met 2 handen vast: 1 hand is voor ondersteuning en met de andere drukt u af.

Maak foto’s uit verschillende camerapunten

Maak een foto niet 1 keer, maar meerdere keren, met telkens een ander camerapunt. Doe eens een stap naar voren of achteren of juist naar links of rechts. En ga eens op uw hurken zitten of op een bankje staan. De meeste foto’s worden genomen vanaf ooghoogte, maar op die manier heeft u ook eens een ander perspectief. Achteraf kunt u dan bekijken welk exemplaar het meest geslaagd is.

Houd de fotoknop ingedrukt

Als de camera van uw mobiele telefoon een ‘burstfunctie’ heeft, dan kunt u een serie foto’s achter elkaar maken, door de fotoknop ingedrukt te houden. Dat is bijvoorbeeld handig als u bewegende objecten wilt fotograferen. Bijvoorbeeld een rennend kind of vliegende vogel. Doordat de camera veel foto’s snel achter elkaar maakt, is de kans groter dat er een exemplaar tussen zit dat goed gelukt is. Omdat u er snel veel maakt, is het wel handig om de niet gelukte opties te verwijderen, zodat uw galerij overzichtelijk blijft. Veel mobiele telefoons hebben daarnaast de optie ‘live photo’ of ‘bewegingsfoto’. De camera maakt dan een korte video, waaruit u achteraf het mooiste moment kunt kiezen.

Plaats het onderwerp uit het midden

Een foto oogt mooier als het hoofdonderwerp niet in het midden staat, maar meer naar links of rechts. Plaats ook de horizon uit het midden, bijvoorbeeld op een 3e van boven of een 3e van onder.

Fotografiecursus
Lees ook: Praktische tips voor fotograferen met de mobiele telefoon

Zet rasters aan

Bij de instellingen kunt u rasters aanzetten voor uw camera. U krijgt dan lijnen te zien wanneer u een foto wilt nemen. Handig om objecten recht uitgelijnd te krijgen of beter in te schatten waar in de foto u het wilt hebben.

Maak gebruik van het Golden Hour

Het Golden Hour is het moment van de dag dat het licht buiten extra gunstig is om mooie foto’s te maken. Dit komt 2 keer per dag voor. Namelijk in het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Omdat het licht ook tijdens het Golden Hour nog verandert, loont het de moeite om veel foto’s te maken gedurende deze tijd. Wissel eens af door richting de zon te fotograferen en juist met uw rug ernaartoe en bekijk wat het beste resultaat geeft. In een eerder artikel vertellen we er meer over en ook over het blauwe uurtje, dat na het Golden Hour volgt.

Foto scherpstellen

Soms heeft de camera van uw mobiele telefoon wat moeite om te bepalen wat er precies scherp gesteld moet worden. U kunt dan op het scherm tikken, op de plek die u scherp gesteld wilt hebben. De camera neemt dat dan als focuspunt.

fotograferen
Lees ook: Digitip: 7 veelgemaakte fouten bij het fotograferen met een smartphone

Zoom foto’s niet te veel in

Door veel in te zoomen, wordt een foto al snel onscherp. Ga dus dichter naar het object toe dat u wilt fotograferen of zoom minder ver in. Wat ook een goede optie is, is het gebruiken van een telefoonlens. Deze zijn in verschillende prijscategorieën verkrijgbaar en geven goede resultaten.

Gebruik liever geen flits

De flitsfunctie op een mobiele telefoon zorgt meestal voor erg hard licht, waardoor de foto er onnatuurlijk uitziet. Probeer daarom zoveel mogelijk met natuurlijk licht te fotograferen. Overigens zijn de meeste moderne telefoons inmiddels in staat om zelfs bij minder licht prima foto’s te maken.

Gebruik de portretstand bij foto’s van personen

Wilt u een persoon fotograferen, gebruik dan eens de portretstand, als uw mobiele telefoon daarover beschikt. Uw smartphone maakt dan automatisch de persoon wat scherper dan de achtergrond. Wat een heel mooi effect geeft.

foto-sneeuw
Lees ook: Mooie foto’s maken in de sneeuw? Zo doet u dat

HDR-functie gebruiken

Bij veel mobiele telefoons is het mogelijk om foto’s te maken met de HDR-functie, wat staat voor High Dynamic Range. Hiermee krijgen de lichte en donkere gedeelten op de foto meer details en krijgt een foto nog meer karakter. U kunt bij de instellingen in uw telefoon bekijken of u dat voor uw camera kunt instellen.

Wissel liggende en staande foto’s af

Zeker wanneer u een fotoalbum met uw foto’s wilt maken, is het handig wanneer u kunt kiezen uit liggende en staande foto’s. Maak daarom meerdere foto’s van het onderwerp van uw keuze. Zowel liggende als staande.

Bonustip: neem een powerbank mee

Wanneer u veel foto’s maakt met de camera van uw smartphone, dan kost dat veel batterij. Neem daarom een powerbank mee, zodat u hem tussentijds kunt opladen. Ook als er geen stopcontact in de buurt is.

(Bron: archief, Algemeen Dagblad, Frankwatching, ANWB, KPN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie