paddenstoelen

Op deze plekken kunt u in de herfst veel paddenstoelen zien

Nederland beschikt over meer dan 50 gebieden waar u veel paddenstoelen kunt zien. We zetten enkele plekken voor u op een rij waar u een mooie wandeling met het spotten van paddenstoelen kunt combineren.

Wanneer is het beste moment om paddenstoelen te zien in de herfst?

Paddenstoelen zijn er het hele jaar, maar in de herfst komen veel paddenstoelen compleet tot wasdom. Ze gedijen het best bij vochtig en koel weer, als de bodem nog wel wat warmte heeft. Bij te koud of te droog weer is het al snel gedaan met de pret. De vroege herfst is daarom over het algemeen het beste tijdstip om ze te bekijken. Zo gauw het gaat vriezen is het moment sowieso weer voorbij.

Lees ook: Waarom komt u paddenstoelen alleen tegen in de herfst?

Holtingerzand

In Holtingerzand bij het Drethse Uffelte zijn veel paddenstoelen te vinden, waaronder ook zeldzame soorten, zoals de lilagrijze satijnzwam, de baardige- en de blauwe satijnzwam.

Schoorlse Duinen

In de Schoorlse Duinen in Noord-Holland komen meer dan 800 verschillende soorten paddenstoelen voor. De kalkarme grond biedt hier de juiste omstandigheden voor.

De Vuursche

Buiten mooie paddenstoelen biedt een wandeling bij De Vuursche bij Baarn ook monumentale bomen en oude beukenlanen.

Dwingelderveld

Naast gewone soorten komen er ook minder bekende soorten voor in Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe. Het park herbergt buiten veel paddenstoelen in de herfst het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa.

Kaapse Bossen

In het najaar wemelt het van de paddenstoelen in de Kaapse Bossen bij Doorn in Utrecht. Het gebied is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Lusthof de Haeck

Paddenstoelenparadijs Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland herbergt paddenstoelen in alle soorten en maten. Ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied, tegenwoordig een afwisselend wandelbos.

Huis ter Heide

In natuurgebied Huis ter Heide bij De Moer ten noorden van Tilburg in Noord-Brabant kunt u wandelen door naald- en loofbossen. Onder andere door het creëren van meer dood hout is het gebied tegenwoordig gevuld met paddenstoelen.

De Slotplaats

Het natuurgebied De Slotplaats in Bakkeveen, Friesland biedt een grote variatie aan natuur en eeuwenoude bomen. Rottend hout van gestorven bomen dient er onder andere als voedingsbodem voor paddenstoelen.

Bergherbos

Het Bergherbos in Beek, Gelderland biedt een wandeling over glooiende landschappen. U kunt uw wandeling uitbreiden met een beklimming van uitkijktoren Hulzenberg, waarvandaan u Duitsland kunt zien liggen.

Waterloopbos

Het Waterloopbos in de Noordoostpolder van Flevoland is een persoonlijke favoriet op onze redactie. Het ligt op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee en de vochtige omstandigheden en verschillende soorten grond zijn ideale omstandigheden voor paddenstoelen. Bekijk ons artikel uit 2020 voor een betere indruk van dit gebied.

Meer paddenstoelen zien

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren elk jaar paddenstoelen-excursies, waarbij u met een gids op pad gaat. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Via de website verspreidingsatlas.nl kunt u zelf nog meer goede plekken opzoeken om paddenstoelen te bekijken.

Bron: Nature Today, Vroege Vogels, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, ANWB, Weer.nl, archief)

Geef een antwoord