veluwe vogels

Vogels op de Veluwe hebben last van mensen, provincie kijkt naar oplossingen

Vogelpopulaties in het Gelderse natuurgebied de Veluwe hebben last van de vele recreanten die hier dagelijks komen. Het is zelfs zo erg, dat er op de drukbezochte gebieden veel minder vogels voorkomen dan in de afgesloten stukken. De provincie Gelderland buigt zich over de kwestie en wil vogelvriendelijke maatregelen nemen.

50 procent minder vogels

Rogier Pouwels, onderzoeker van de universiteit Wageningen, heeft promotieonderzoek gedaan naar de relatie tussen de vogelpopulatie en de hoeveelheid mensen die het natuurgebied bezoekt. Daaruit blijkt dat in gebieden waar heel veel mensen komen soms 50 procent minder vogels leven dan op plekken van het natuurgebied waar geen mensen mogen komen.Vogels houden niet van drukte en schrikken over het algemeen snel van mensen. Vooral recreanten met honden schrikken flink af. Hoe gevoelig de vogel  is voor de aanwezigheid van mensen, is afhankelijk van de soort. Over het algemeen zijn kleinere vogeltjes minder snel geneigd te vluchten dan grotere.

Recreatieplan Veluwe

Om ervoor te zorgen dat de vogels rustiger kunnen leven op de Veluwe, is de provincie Gelderland bezig met een nieuw recreatieplan voor het gebied. Hierin staat naar alle waarschijnlijkheid welke paden in het natuurgebied er minder gebruikt mogen worden ter bevordering van de rust van de vogels en andere dieren. Als compensatie mogen bepaalde paden juist meer worden gebruikt door recreanten. Dit plan moet in 2020 af zijn.

Drukte op de Veluwe

De Veluwe is één van de meest drukbezochte natuurgebieden van Nederland. Volgens het Algemeen Dagblad biedt het hele gebied zo’n 7500 kilometer aan wandelpad en herbergt het 250 vakantiewoningen voor toeristen. Dat in combinatie met de 200 parkeerterreinen zorgt volgens de krant jaarlijks voor zo’n 8,5 miljoen bezoekers. Vooral het gebied nabij Arnhem trekt veel publiek. Hier komen ongeveer 200.000 mensen per hectare per jaar. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over het nationaal park De Hoge Veluwe, maar over het gehele gebied. Dit is zeer uitgestrekt en loopt ongeveer van Arnhem tot aan Zwolle.

Meer lezen over vogels? Wij hebben veel artikelen over deze diertjes op de site staan. Een kleine greep:

Mensen hebben allemaal een eigen persoonlijkheid, maar vogels ook.

Zo krijgt u meer vogels en minder muizen in uw tuin.

Dit najaar weer vogels voeren? Pas op met de plastic vetbollen.

(Bron: Algemeen Dagblad, website Hoge Veluwe, website De Veluwe, website Resource, blad van Wageningen Universiteit)

Geef een reactie