Duur 03:26
Gepubliceerd op 11 maart 2021

Drukte in de natuur zit broedseizoen in de weg

Het broedseizoen, maar ook de voorjaarswerkzaamheden van boeren zitten er weer aan te komen. Dat betekent dat veel vogels de komende tijd op hun nest zitten. Deze nesten zijn niet alleen in bomen, maar soms ook op de grond te vinden. Op die grond zijn ook veel boeren bezig met het klaarmaken om bijvoorbeeld in te zaaien. Hiervoor is rust in de natuur belangrijk, maar met de ‘coronadrukte’ is deze soms ver te zoeken in natuurgebieden en in weilanden. 

Respectvol omgaan met de natuur

Om de natuur toch de rust te geven die nodig is zijn verschillende natuurorganisaties een campagne gestart om natuurbezoekers hierop te wijzen. Het advies is om rekening te houden met kwetsbare dieren en respectvol om te gaan met de natuur. “Blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat geen afval achter”, is de boodschap van de campagne.

Voorjaarsdrukte in de natuur

Door de beperkende coronamaatregelen zoeken veel mensen de natuur op, dit zorgt voor een sterke toename van het bezoekers in bossen en parken. Met het lekkere voorjaarsweer van de afgelopen tijd is het begrijpelijk dat mensen de natuur in trekken, maar de grote drukte is niet altijd goed. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden”, vertelt Natuurmonumenten boswachter Ruben Vermeer aan nieuwssite Nu.nl. De broed- en kraamperiode van vogels duurt officieel gezien van 15 maart tot 15 juli, maar op sommige plekken begint het nestelen wat eerder. Daarnaast is het in deze periode van het jaar ook druk met parende zoogdieren en groeiende planten en bloemen.

Blijf op de paden

Een mooie periode van het jaar dus om de natuur te ontdekken, daarom zullen natuurgebieden, bossen en parken (met uitzondering van enkele kwetsbare gebieden) ook gewoon open blijven voor bezoekers. De meeste paden zijn namelijk zo aangelegd dat er genoeg ruimte voor de dieren overblijft. Wel is het belangrijk om te allen tijde op de paden te blijven, zo zit u de natuur in deze belangrijke periode niet in de weg.

Houd ook rekening met de boeren

De drukte in de natuur zit niet alleen de dieren, maar soms ook de boeren in de weg. Veel wandel- en fietsroutes doorkruisen het platteland, de werkgrond van de boer. Rond deze tijd van het jaar zijn boeren druk bezig met het voorbereiden van hun land, daar komen vaak grote voertuigen bij kijken. Wanneer er veel fietsers en wandelaars op de landweggetjes aan het recreëren zijn, kunnen zij de boeren soms behoorlijk in de weg zitten. Ook willen natuurliefhebbers nog weleens het land van boeren betreden, maar dit is niet altijd te bedoeling. Sommige akkerbouwlanden zijn erg kwetsbaar, omdat er bijvoorbeeld net gezaaid is. Wanneer daar dan overheen gewandeld wordt, kan dit schade aan de gewassen opleveren. Let daarom altijd goed op dichte hekken en ‘verboden toegang’ bordjes, wanneer u een weiland wilt doorkruisen. Op die manier komen boeren en dieren deze belangrijke periode zonder al te veel problemen door en kunt u blijven genieten van de mooie natuur.

Oproep André Donker

Op donderdag 11 maart 2021 is André Donker bij Tijd voor MAX geweest om onder andere te praten over drukte in de natuur, waar ook onder andere wolven last van hebben. Zijn oproep is om in natuurgebieden niet te snel te rijden, om het aantal doodgereden dieren naar beneden te brengen en om ook andere, minder bezochte natuurgebieden te ontdekken. Zie de video voor zijn verhaal.

(Bron: Nu.nl, Natuurmonumenten, Boerderij.nl, LandschappenNL, RTV Oost)

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    Natuurlijk moet je op de paden blijven, maar het wordt vaak overdreven, als het gaat om het verstoren van de rust.
    Vogels blijven toch wel broeden, zelfs dichtbij start-en landingsbanen Schiphol.
    Hier in Leiderdorp wordt een deel van een polder, waar wandel en fietspaden zijn , geheel afgesloten, in het broedseizoen.
    Dus enkele maanden mag je daar niet komen .
    Er is onderzoek gedaan naar passanten, en broeden van vogels, in een bos.
    De uitkomst was, dat het geen invloed had op het broedgedrag.
    Dit is echter nooit gepubliseert, omdat de uitkomst niet in overeenstemming was met de voorspelling.

Bekijk ook

Meer