eikenprocessierups

Overlast door eikenprocessierups

De eikenprocessierups profiteert van het warme en droge weer. Er zijn al bijzonder veel eitjes van dit diertje uitgekomen, waardoor de populatie flink is gegroeid. Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups kan hierdoor overlast ontstaan.

Brandharen

De eikenprocessierups leeft op bomen en heeft zogenoemde brandhaartjes, die bij aanraking nare klachten zoals huiduitslag kunnen veroorzaken. Omdat er in 2017 uitzonderlijk veel van dit soort rupsen zijn, is de kans groter dat mensen ermee in aanraking komen. Ook het feit dat de zij steeds lager op boomstammen zitten, is een risicofactor. Dit doen de rupsen omdat zij geen verkoeling meer kunnen vinden bovenin de boom.

Remedie

Niet iedereen is gevoelig voor de brandhaartjes van de rups. Bent u dat wel en komt u ermee in contact? Dan is het raadzaam om eventuele achtergebleven haartjes te verwijderen met plakband. Daarna is overvloedig spoelen met lauwwarm water verstandig.

Dieren

Niet alleen mensen moet uitkijken voor de rups, ook dieren kunnen er flink last van hebben. Doordat ze nu laag bij de grond te vinden zijn, kunnen honden hun snuit prikken aan de brandharen. Dit zorgt voor veel irritatie en kan zelfs fatale gevolgen hebben. Ook voor paarden is de rups gevaarlijk.

Prooi

Hoewel de rups andere dieren behoorlijk dwars kan zitten, zijn er ook beesten die ‘m juist opeten. Met name vogels zijn er dol op. De koekoek eet ze, en sinds kort is bekend dat mezen dit ook doen. Kool- en pimpelmezen schudden eerst de haren eraf voordat ze ‘m opeten. In dit filmpje van natuurwebsite Nature Today ziet u hoe dit precies in zijn werking gaat.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: André de Baerdemaeker, Nature Today, ANP, Kenniscentrum Eikenprocessierups)

Geef een reactie