Eikenprocessierups komt er aan

De eitjes van de eikenprocessierups komen deze maand uit en gaan rond half mei weer de nodige overlast veroorzaken. De loslatende brandhaartjes van de rupsen zorgen bij mens en (huis)dier voor ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en soms zelfs koorts en longontsteking.  

Brandharen

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups voorspelt dat de eerste rupsen met brandharen dit jaar rond 12 mei in het zuiden zullen opduiken en in het noorden rond 21 mei. De verwachting is dat de eerste nesten in het zuiden in de laatste week van mei zichtbaar zullen zijn op de eikenbomen. In het noorden verwachten zij de eerste nesten begin juni. De nesten bestaan uit een dicht spinsel.

Vorst

De uitzonderlijk zachte winter gevolgd door de koude weersomstandigheden in maart hebben volgens het Kenniscentrum geen nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van de rupsen. Eikenprocessierupsen kunnen namelijk goed tegen vorst.

Verspreiding

Niet iedereen is even gevoelig voor de brandharen van de rups, maar het vervelende is dat de haartjes los laten en zich door de lucht verplaatsen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk overlast veroorzaken voor wandelaars of fietsers of in de buurt van woonhuizen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie