eikenprocessierups

Heeft u een hond? Pas dan extra op voor de eikenprocessierups

Heeft u een hond? Dan is het verstandig om uw dier goed in de gaten te houden als u het meeneemt naar een park of bos. De welbekende, overlastgevende eikenprocessierupsen zitten immers niet alleen in de bomen, maar krioelen ook over de grond. Dit is extra gevaarlijk voor honden en andere dieren.

Irritatie bij mens en dier

De eikenprocessierups zit vaak hoog in eikenbomen en laat brandhaartjes los die door de wind bij mensen of dieren terecht komen. Deze brandhaartjes zijn de grote boosdoeners, want deze veroorzaken heel vele irritatie aan huid, longen of ogen. Niet alleen bij mensen is dit het geval, ook honden en andere huisdieren kunnen hier heel veel last van hebben. Dieren die erg allergisch zijn kunnen zelfs overlijden na contact met de haartjes.

Overleven in de grond

Meestal komen de haartjes door de wind bij mens en dier terecht, maar studie laat zien dat de eikenprocessierups ook prima kan overleven onder de grond. Op zich is dit niets nieuws, maar omdat de rups de afgelopen jaren in zeer groten getale aanwezig is, is dit juist nu iets om extra alert op te zijn. Het lijkt erop dat de rupsen zichzelf na het seizoen ingraven en weer naar boven komen als het warmer wordt. Op die manier zijn zij dus in de bomen én op de grond vertegenwoordigd, wat extra gevaarlijk is voor huisdieren die de omgeving graag snuffelend verkennen.

Voorkom contact

Om de kans dat uw dier in aanraking komt met de brandhaartjes zo klein mogelijk te houden is het verstandig om niet zomaar een natuurgebied in te lopen. Meestal wordt er bij de ingang aangegeven of er overlast is van eikenprocessierupsen. Als dit het geval is, kunt u wellicht beter een ander stukje natuur uitkiezen. Ook is het onverstandig om tijdens harde wind of een fikse regenbui met uw hond in een bos of park met veel eikenbomen te lopen. Door de wind en regen kunnen rupsen uit de bomen vallen, waardoor er extra veel brandhaartjes op de grond liggen. Verder is het raadzaam om uw hond zo min mogelijk in bermen te laten snuffelen en het dier altijd aangelijnd te houden.

Wat als het wel gebeurd?

Vermoed u dat uw dier toch in aanraking is gekomen met de eikenprocessierups? Zorg er dan voor dat u het besmette gedeelte spoelt met water. Draag herbij zelf handschoenen zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. Daarna is een bezoekje aan de dierenarts vaak de beste optie. Zoals gezegd kan een ernstige allergische reactie dodelijk zijn en dat wilt u natuurlijk altijd voorkomen.

(Bron: Nature Today, AD, De Limburger)

Geef een reactie