onweersbeestje

Onweer op komst? Grote kans dat onweersbeestjes zich laten zien

Wanneer het in de zomer warm, windstil en vochtig is, kunnen ze ineens in groten getale tevoorschijn komen: de onweersbeestjes. Vooral als er onweer op komst is. Waar komen die piepkleine, kriebelende beestjes vandaan? En waarom zien we ze vooral met onweer?

Wat zijn onweersbeestjes?

Onweersbeestjes zijn bekend onder verschillende namen. Ze worden ook wel onweersvliegjes genoemd. Het gaat in beide gevallen om graantrips (Limothrips cerealium Haliday). In landelijke gebieden komen ze meer voor dan in stedelijke gebieden. Het zijn zeer kleine insecten, van ongeveer 1,5 mm lengte. De vrouwtjes hebben 2 paar vliezige vleugels en de mannetjes zijn ongevleugeld. Beide hebben een naar verhouding grote kop, met stekend-zuigende monddelen. Hiermee tasten ze vooral granen en grassen aan, vanwaar hun naam graantrips.  Door de mensenhuid komen ze in principe niet heen, al zijn er ook mensen geweest die wel degelijk aangeven door deze tripsen geprikt te zijn. Ze veroorzaken in elk geval geen napijn of bultjes. Wel kunnen de beestjes zelf een jeukend gevoel geven als ze op het lichaam terecht komen.

onweersbeestje

Wanneer komen ze tevoorschijn?

In de (na)zomer, bij warme, windstille en vochtige omstandigheden krijgen we het vaakst te maken met onweersvliegjes. Graantripsen hebben 2 generaties per jaar en de volwassen wijfjes van de tweede generatie kunnen in de nazomer in grote aantallen zwermen. Vliegen kunnen ze ondanks hun vleugels niet echt, maar ze laten zich meevoeren op luchtstromen. Normaal bevinden ze zich in hogere luchtlagen, maar bij een hoge luchtvochtigheid komen ze lager in de lucht te hangen. Ook wij merken dan vaak dat de lucht ‘drukkend’ is. Met onweer op komst stijgt de luchtvochtigheid vaak snel nog meer, vandaar dat ze dan in 1 keer voor ons zichtbaar worden. Ze zijn daarom ook nog wel bekend onder de naam dondervliegjes. Zo gauw de lucht weer droger is, verkassen de beestjes weer naar hogere luchtlagen. In de winter houden ze zich onder andere op onder boomschors, in graspollen, in de bovenste grondlaag of op verborgen plaatsen in huis en hebben we niet veel met ze te maken.

Overlast

Het vervelende van onweersbeestjes is dat het er zoveel zijn. En dat ze op plekken opduiken die echt niet handig zijn. Zoals net geschilderde kozijnen bijvoorbeeld. Of op de was die buiten te drogen hangt. In eerste instantie lijken er misschien alleen maar zwarte puntjes op de kozijnen of was te zitten, maar wie goed kijkt, ziet dat de puntjes leven. Ook krijgen ze het soms voor elkaar om tussen de lagen van een computerscherm te kruipen. Op zo’n monitor lijken dan dode pixels te zitten, maar in feite gaat het om het mini-insect. Druk ze in elk geval niet dood, want dan blijft het plekje sowieso zichtbaar. Het scherm openen is vaak niet haalbaar, dus er zit niets anders op dan hopen dat ze nog uit zichzelf kunnen ontsnappen. Echt vervelend zijn ze voor de landbouw, aangezien ze schade aan gewassen veroorzaken, doordat ze sappen uit bladeren en bloemen zuigen. Er zijn vele soorten tripsen en naast de graantrips zijn er ook tripsen die sap van kamerplanten zuigen.

Wat te doen als onweersbeestjes in huis terecht komen?

Bij warm en vochtig weer doet u er goed aan de graantripsen zoveel mogelijk uit huis te houden. Bijvoorbeeld door deuren en ramen gesloten te houden of zo mogelijk horren te plaatsen. Dringen ze toch tot in huis door, dan kan de stofzuiger uitkomst bieden. Leeg vervolgens wel de zak of bak, aangezien ze anders weer tevoorschijn kunnen komen. Een ongediertebestrijder inhuren heeft minder zin, aangezien de onweersbeestjes vaak net zo snel weer weg zijn, als ze gekomen zijn.

Wat te doen als ze in uw oog terechtkomen?

Soms komen onweersbeestjes in het oog terecht, bijvoorbeeld tijdens het fietsen. Aangezien ze een ontstoken oog kunnen veroorzaken, is het goed ze zo snel mogelijk te verwijderen. Probeer eerst of het lukt het vliegje door knipperen in de ooghoek te krijgen. Probeer het er anders met (schone handen) uit te halen. Spoel de handen liefst eerst met water af, mocht u een flesje bij u hebben. Of gebruik een schoon zakdoekje als het vliegje in de ooghoek zit. Soms lukt het ook door het oog met water te spoelen. Helpt niets, raadpleeg dan zo nodig een arts.

Lees ook: wat te doen bij onweer?
Wat u het beste wel en niet kunt doen bij onweer.
Daarom ruikt het zo lekker na een regenbui!
Waarom vliegen de mieren massaal tegelijk uit?
Rouwvliegjes bestrijden.
Fruitvliegjes, hoe komt u er vanaf?
Wat te doen tegen plaagdieren?

(Bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, Margriet, Traas ongediertebestrijding, Blijgezond)

Geef een reactie