regenbui

Daarom ruikt het zo lekker na een regenbui!

Op regen zitten we in ons kikkerlandje meestal niet te wachten, behalve wanneer het lang droog geweest is. En de geur ervan is vaak ook welkom. Want wat ruikt er op een warme dag nou lekkerder dan de geur van een frisse regenbui?

Oliën en bacteriën

Al in 1964 doen Australische wetenschappers onderzoek naar de oorzaak van de aantrekkelijke geur van regen. De belangrijkste oorzaak blijkt een mengsel van oliën te zijn, afgescheiden door sommige planten tijdens droge perioden. Wanneer het een tijdje warm is en niet of nauwelijks regent, droogt de grond uit. Dan gaan bacteriën een rol spelen. Om hun voortbestaan te garanderen laten Actinobacteria of straalzwammen sporen achter in de grond, die in vochtigere tijden door verdamping en de kracht van de neerslaande regen de lucht in worden gebracht. En dat is te ruiken, ze geven een typische grondlucht af.

Regenboog
Lees ook: Hoe zit het? In welke tijd van het jaar ziet u de meeste én de minste regenbogen?

Elektrische lading tijdens een regenbui

Ook ozon speelt een rol in de geur van regen, vooral na een onweersbui. De elektrische lading van bliksem splitst zuurstof- en stikstofmoleculen in de lucht, waardoor stikstofmonoxide ontstaat. Dat reageert vervolgens met andere chemicaliën in de atmosfeer, wat ozon produceert.

Nat aardewerk

De geur van regen kreeg van de Australische wetenschappers de naam petrichor en is nu nog steeds zo bekend. De naam is afkomstig uit het Grieks, waarbij petra staat voor steen en ichor voor het bloed dat door de aderen van de Goden stroomt. Als u niet kunt wachten op de eerstkomende regen na een warme dag, dan kunt u uw toevlucht zoeken tot het nat maken van een aardewerken plantenpot. Deze geur komt in de buurt. In India zijn ze zo dol op de geur van nat aardewerk, dat het zelfs wordt nagebootst in het parfum Mitti Attar. Maar over het algemeen lukt het niet echt om de regengeur zelf te creëren, al wordt er soms wel een dappere poging gedaan met bijvoorbeeld luchtverfrissers en wasmiddelen.

(Bron: astroblogs.nl, RTL Nieuws, Weerplaza. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    peter64juitede says:

    mensen zouden eens vaker onder een boom moeten schuilen bij een regenbui.
    mensen kennen het echte buitenleven niet meer
    er is niets heerlijker dan de lucht net na een flinke regenbui.
    heerlijk om te zien hoe een storm over de hei weg kan waaien
    smorgens als eerste in de winter in het bos,
    terwijl het wild voor je weg rend.
    dat is pas echte natuur
    op de hei blijven zitten tot de zon onder is.
    dat is pas echt natuur beleven