onweer

Het weer: het wordt een jaar met veel onweer

Het komende jaar kan weleens een jaar worden met veel onweer. Ik kom vrijwel nooit met een voorspelling voor het weer over een komend nieuw kalenderjaar. Er wordt wel vaak om gevraagd. Natuurlijk kom ik elk jaar wel met mijn traditionele wintervoorspelling en daar is al sinds een flink aantal jaren de zomervoorspelling inmiddels bijgekomen.

Terugblik 2021

De wintervoorspelling heeft inmiddels december doorstaan en het weer past tot nu toe binnen deze voorspelling. Inmiddels is het 2022, maar ik wil nog even terug naar het afgelopen jaar. Het was in 2021 gemiddeld nipt aan de koude kant; rond 0,1 tot 0,3 graden te koud. In De Bilt kwam 2021 uit op gemiddeld 10,5 graden, terwijl 10,7 graden normaal is.

Buien met onweer

Dan nu over 2022. Het nieuwe jaar is warm begonnen, met veel te hoge temperaturen. Toch zal naar mijn mening Koning Winter nog het nodige laten zien en voelen. Over het algemeen verwacht ik opnieuw een normaal of te koud jaar. Dit wil niet zeggen dat we een koude zomer krijgen. Ik verwacht best wel warmte en hitte tijdens de komende zomer. Wat naar mijn mening opvallend zal zijn dit nieuwe jaar is de onstabiliteit en daarmee ook het aantal buien. Vooral de buien met onweer zullen talrijk zijn.

Storingen en depressies

Veel onweer en de zwaarste buien al in het voorjaar en in de zomer. Tijdens de herfst laat het onweer ook van zich horen. Het onstabiele weer komt door storingen en depressies, die met de regelmaat van de klok het stabiele weer komen verstoren. In het (late) voorjaar en in de zomer zullen storingen vanuit het zuiden (België en Frankrijk) voor zwaar onweer zorgen. De buien zullen meer dan het afgelopen jaar ook doordringen tot het noorden. Natuurlijk kan het regionaal verschillend uitpakken.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 2 2022

Geef een reactie