onweer

Wat u het beste wel en niet kunt doen bij onweer

Dinsdagavond 4 juni 2019 raast er een storm over ons land. Regen, wind en onweer laten een stroom van vernielingen achter. Gelukkig is de meeste schade ontstaan door omgevallen bomen en is er zover bekend 1 gewonde. Maar wat gebeurt er eigenlijk als het onweert? En wat moeten we nou wel of niet doen om ons tegen het gedonder en de bliksem te beschermen? 

Ontlading

Onweer is een ontlading. Over het algemeen gaat het gepaard met hevige regenbuien en komt nagenoeg overal ter wereld voor. In Nederland onweert het gemiddeld tussen de 21 en 34 dagen per jaar. Er bestaat ook ‘droge’ onweer, daarbij is de neerslag verdampt voordat het de aarde bereikt. De temperatuur van een flits kan wel 30.000 graden zijn, dat is warmer dan de zon. En zonder de bliksem geen donder. Ook al hoort u na een bliksemflits, weerlicht, geen donder, hij is er wel. Soms wel kilometers verderop waardoor u hem niet hoort. Wie wil weten hoe ver het onweer van u vandaan is, moet na het zien van de bliksem tellen tot u de donder hoort. Elke 3 seconden staat voor 1 kilometer.

Wat moet u wel en niet doen als het onweert?

  • Ga niet fietsen. Hoewel de banden van de fiets van rubber zijn, en rubber geleidt niet, is fietsen sterk af te raden. Sterker nog, zit u op de fiets en gaat het onweren, zet dan de fiets ergens neer en ga lopend verder. Dit geldt ook voor de brommer, motor en e-bike. Zet de voertuigen bij voorkeur op de standaard.
  • Blijf uit de buurt van bomen. Bent u in een open veld of vlakte, ga dan gehurkt en ineengedoken en met de hielen tegen elkaar zitten. Ga niet liggen!
  • Ga niet douchen of in bad. Vermijd contact met stromend water. Wanneer de bliksem inslaat zoekt hij een uitweg langs leidingen. Dat kan dus goed de waterleiding zijn, maar ook radiatoren zijn goede ontladers.
  • Bent u in het water, ga daar dan zo snel mogelijk uit. Water geleidt goed.
  • Staat u op de camping in een caravan of camper, dan bent u relatief veilig. In een tent of vouwwagen helemaal niet. Ga er zo snel mogelijk uit en schuil in een gebouw.
  • Haal alle stekkers uit het stopcontact. Zoals eerder gezegd ontlaadt de bliksem zich langs leidingen, ook koperen leidingen en elektrische kabels.
  • Houd ramen en deuren gesloten. Bliksem wordt aangetrokken door tocht.
  • Schuil bij voorkeur in een gebouw, huis of een auto.

Kooi van Faraday

Hoewel het misschien niet zo lijkt, bent u in de auto veilig tijdens een onweersbui. De auto heeft een zogeheten kooi van Fraday, genoemd naar Michael Faraday. Dit is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal die er voor zorgen dat de elektrische velden niet binnen de kooi komen.  Eventuele restlading die na inslag op de auto achterblijft is minimaal. U hoeft dus niet zoals vroeger werd gezegd tegen een lantaarnpaal aan te rijden. Ook sommige boten hebben zo’n kooi. Let wel op, want tegenwoordig worden boten ook veelal van kunststof gemaakt en dat maakt ze heel onveilig bij onweer.

(Bron: RTL Nieuws/KNMI/ANWB)

Geef een reactie

Reacties (3)

    threes says:

    Nou ik vind dit wel lichtelijk overdreven, je zou er bang van worden! “De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is gemiddeld 1 op 2 miljoen” vlg Helga van Leur.
    Wat betreft buiten zijn de tips wel nuttig (en mij bekend) Maar binnenshuis vind ik de tips overdreven.

    Floris12 says:

    Ik vind dit erg bang makend.
    klopt vast wel allemaal. maar als ik dit letterlijk neem kan ik in de zomer maar beter niet gaan werken. postbezorger (op E bike) want zodra ik gedonder hoor moet ik bij mensen aanbellen om binnen te mogen.

    Woody says:

    Lieve mensen het is maar een advies hoor, dit heeft niets te maken met bangmakerij…..doe even normaal zeg en doe ermee wat jezelf wilt, het is alleen maar goed bedoeld.