huismus

Natuurmoment: huismus en andere tuinvogels tellen

Mijn vrienden en vriendinnen dachten vroeger altijd dat ik last van muizen had. Maar ik wist (vrijwel) zeker dat het mussengeritsel was. Tientallen huismussen hadden hun thuis onder de dakpannen van mijn zolderkamer.

Het getjilp van mussen is voor eeuwig het geluid van mijn jeugd. Ik weet ook (vrijwel) zeker dat er nu veel minder mussen onder datzelfde dak zitten. Nieuwe bewoners hebben ons ouderlijk huis opgestrakt. Dáár houden mussen niet van. Om een feit te noemen: sinds 1980 zijn er 60 procent minder mussen in ons land. Toch ben ik niet pessimistisch, want sinds 2005 zitten de huismussen weer in een stijgende lijn.

Huismus op 1

In onze stadstuin zie ik er de laatste jaren meer en meer. Ook rond uw huis? U kunt ze weer gaan tellen in het weekend van 26, 27 en 28 januari, want dan staat de Nationale Tuinvogeltelling weer op het programma. Waarschijnlijk komt de huismus ook in 2024 weer op nummer 1, net als bij de 23 eerdere edities van de Tuinvogeltelling. Desondanks verdient mijn jeugdvogel dit jaar extra aandacht: 2024 is uitgeroepen tot het Jaar van de Huismus. Daar gaat u meer van horen, ik houd u op de hoogte.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie