doorwaskervel zoals in het Haarlemmermeerse Bos

Natuurmoment: het Haarlemmermeerse Bos, gewoon een mooi bos, dicht bij huis

Graag loop ik door het Haarlemmermeerse Bos en dan vooral door het gedeelte dat in 2002 een paar maanden ‘Floriade’ heette. De laatste Floriade, 2 jaar geleden in Almere, was een debâcle. Maar die in de Haarlemmermeer vond ik een succes.

Prachtige, geelgroen bloeiende doorwaskervel

Nog steeds kom ik hier bijzondere – en bijzonder mooie – planten, bomen en struiken tegen. Vandaag bijvoorbeeld zie ik doorwaskervel (zonder mijn telefoon zou ik niet op de naam gekomen zijn): een prachtige, geelgroen bloeiende plant. Honderden van deze kervels kleuren de bosbodem geelgroen. Verderop nemen wit, paars, blauw en roze het over; het zijn overdadig veel bloemen van een plant met hartvormige, heldergroene bladeren. Judaspenning…? Weer pak ik mijn telefoon erbij… nee, dit is de wílde judaspenning die van nature alleen in Zuid-Limburg groeit.

Haarlemmermeerse Bos bepaald geen wild bos

Dat is een feit: dit is bepaald geen wild bos, maar gelukkig hebben veel Floriade-planten de afgelopen 22 jaar hier hun wilde gang mogen gaan. ‘Laat de boel maar aanrommelen’, vond men in de Haarlemmermeer. Een prima gedachte, het hoeft allemaal niet zo netjes. Terwijl ik genietend van die gekke planten verder wandel, komt er al die tijd geen vliegtuig over. Wat een rust in dat Haarlemmermeerse Bos, zo vlak bij Schiphol.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie