2 fazanten in het gras.

Natuurmoment: Schrikt u óf de fazant?

De fazant is een vreemdeling uit Zuidoost-Europa en Azië. Eeuwen geleden werden de vogels ingevoerd. Voor de jacht. U ziet ze dan ook op doeken van oude meesters die jachttaferelen en smakelijke tafels vol vlees, vis en fruit schilderden.

Prachtig gekleurd en schutkleuren

Een mannetjesfazant schieten lijkt mij niet moeilijk; met die prachtig gekleurde veren valt hij wel op. Een vrouwtje is andere koek voor de jager. Omdat zij in haar eentje de jonkies verzorgt (de man pronkt maar een beetje in de rondte), heeft zij perfecte schutkleuren. Ook de jonge fazanten zijn met lichtbruine, gespikkelde veren uitstekend  gecamoufleerd.

Een fazanten familie tegenkomen

Bij gevaar drukken vrouwtjes en jonkies zich tussen het gras of de struiken. Zo zijn ze heel moeilijk te vinden. Tijdens een fijne wandeling loopt u natuurlijk niet met een jachtgeweer over de schouder. Maar… IEKS!!! Het kan gebeuren dat u, zonder het te weten, een familie fazant nadert. IEKS!!! Hoog krijsend waarschuwt moeder haar jongen. De bruine veren rennen en fladderen verschrikt alle kanten op.

Een nest met 10 eieren

Vanaf maart doet de heer fazant zijn plicht, waarna het vrouwtje zorgt voor een nest met zo’n 10 eieren. Binnenkort heeft u misschien een onverwachte ontmoeting met een schrikkerige familie fazant. Maar: beter dat ú ze treft, dan de jager.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 15 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie