oranjetipje op bloem

Natuurmoment: oranjetipje koningsgezind mannetje

Een vlinder fladdert vlak voor me langs. Ik zie oranje vlekken aan de buitenkant van de vleugels. De kenners onder u weten het dan al: dat is een oranjetipje. Onze meest koningsgezinde vlinders vliegen eind april uit. Dat kan bijna geen toeval zijn!

De vrouwtjes drinken nectar uit de laatste pinksterbloemen die hier en daar nog bloeien. De mannetjes, met hun oranje vleugelpunten, tanken slechts af en toe even bij. Liever vliegen ze speurend heen en weer, via een vaste route. Komt u een fladderend oranjetipje tegen? Rustig wachten… De kans is groot dat ‘ie steeds weer terugkomt. Maar ziet zo’n mannetje iets wits, dan verlaat hij zijn route om achter het vrouwtje aan te jagen.

Oranjetipje op zoek naar vrouwtjesvlinders

Soms is het een wit snippertje papier; jammer voor de oranjetip-man. Standvastig patrouilleert hij verder. Tót hij beet heeft en met een vrouwtje kan paren, ergens veilig tussen het struikgewas. Het witte vrouwtje (die helemaal geen oranje vlekjes heeft, maar ja, ze zit vast aan de naam van haar man) gaat op zoek naar een plant om eitjes te leggen. En het oranje getipte mannetje? Die is niet eenkennig, hij is alweer op zoek naar witte snippers en andere vrouwtjesvlinders.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie