warmte

Maatregelen tegen warmte en droogte: dit kunt u doen

Het is warm en droog in Nederland, en dat blijft het nog wel eventjes. Deze weersituatie vraagt om maatregelen. Welke dat zijn? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Wees spaarzaam met drinkwater

Door het warme en droge weer wordt door de waterschappen aangeraden om spaarzaam om te gaan met drinkwater. Hierover hebben veel Nederlanders een brief of e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd douchen op piekuren te voorkomen en de tuin niet overvloedig te sproeien. Ook de auto wassen en uitgebreid in bad gaan wordt afgeraden. Dit verzoek heeft overigens niets te maken met een dreigend watertekort, maar met het de stand van het grondwater. Het meeste water wat wij uiteindelijk drinken, wordt gewonnen uit de bodem en die bodem moet bij aanhoudende droogte vochtig blijven. Neem bijvoorbeeld de dijken. Die zijn nu al aan de droge kant, waardoor ze zwakker kunnen zijn dan normaal, maar als deze echt uitdrogen, is er een serieus probleem. Nederland ligt er immers vol mee om overstromingen te voorkomen.

Niet te vaak de tuin bewateren

Niet alleen de dijken, maar ook de rest van de natuur het zwaar met dit weer. Veel tuinen zien er door de afwezigheid van regen niet zo florissant uit als normaal, maar hier is wat aan te doen. Probeer bijvoorbeeld niet elke dag water te geven, maar eens in de 2 dagen. Geef dan niet een klein beetje water, maar meteen flink veel. De beste tijden om dit te doen zijn in de ochtend, voordat de zon opkomt, of ’s avonds. Meer weten? Lees dan ons artikel Slim water geven bij aanhoudende hitte.

Hulp voor de vogels

De bewoners van de natuur kunnen trouwens ook wel wat hulp gebruiken. Met name vogels hebben het niet makkelijk. Zij kunnen nog wel water vinden, maar moeten verder vliegen en dat kost natuurlijk extra energie. Ook zijn er geen regenwormen te vinden, wat voornamelijk voor merels en weidevogels lastig is. Deze vogels zijn nu bezig aan hun tweede broedsel. Wilt u de vogels helpen? Vul dan een bakje met water waar zij van kunnen drinken en een bad in kunnen nemen.

Zorg goed voor uzelf

Naast de natuur, kan de mens ook wel wat ondersteuning gebruiken bij dit warme weer. Zorg ervoor dat u veel water drinkt, genoeg rust en goed eet. Bent u veel thuis? Zorg er dan voor dat u uw huis koel houdt door de gordijnen aan de zonkant te sluiten en de ramen alleen te openen als het buiten kouder is dan binnen. Als u een zonnescherm heeft, is het ook verstandig om deze naar beneden te doen. Op zoek naar meer tips én hoe u uw huisdier helpt bij deze temperaturen? Daar hebben wij een stuk over geschreven.

(Bron: Algemeen Dagblad, archief, ANP)

Geef een reactie