waarschuwing code oranje

Code oranje en hoge zonkracht

In de provincies Zeeland, Limburg-Noord en in Noord- en Oost-Gelderland geldt code oranje. Door de droogte is er een grote kans dat vuur snel omslaat tot een natuurbrand. Voor de provincies Brabant, Utrecht, Twente en Noord-Holland-Noord geldt code geel: een verhoogd risico.

Herhaling natuurbranden voorkomen

Dit advies is afgegeven door natuurbrandrisico.nl, onderdeel van de Landelijke Natuurbrand Boodschap (LNB). In 2009, 2010 en 2011 hebben er in Nederland grote natuurbranden plaatsgevonden. Door de natuur nauwlettende in de gaten te houden en de verschillende partijen goed te informeren,  hoopt het LNB een herhaling van dit soort grote natuurbranden te voorkomen. Ook weerbureaus waarschuwen voor risico’s door de aanhoudende droogte. De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.

Code oranje

In Nederland wordt code oranje afgegeven als de kans op een snel uitbreidende natuurband aanwezig is. De afgelopen 3 maanden is het relatief droog geweest. Ook de maand juni verloopt droog. Een natuurbrand kan zich in zo’n periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Zeker als er een harde wind staat. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert. Bezoekers en wandelaars van natuurgebieden wordt gevraagd brandjes direct te melden. Boswachters, terreineigenaren en de hulpdiensten zijn de komende periode extra alert.

Zonkracht

Naast de droogte wordt er gewaarschuwd voor de zonkracht. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Normaal gesproken komt de zonkracht in Nederland niet boven de 7 uit. Op 11 juni 2017 is al een keer een zonkracht van 8,7 gemeten. Ook voor maandag 19 juni 2017 is een zonkracht van boven de 8 de verwachting. Dat het zo hoog is, heeft te maken dat er een gebied met lagere onzonwaarden boven ons land licht. Daarnaast is het 21 juni de langste dag, waardoor de straling van de zon maximaal is.

Smeren

Met een hoge zonkracht verbrand de huid snel. Al na 10 minuten in de zon kan de huid rood kleuren. Smeren, smeren, smeren dus om te voorkomen dat u verbrandt. Blijf bij voorkeur tussen 11.00  en 15.00 uur uit de zon. Dan is hij op zijn sterkst.

Hitteplan

Gezondheidsinstituut RIVM heeft inmiddels voor de komende 4 dagen het hitteplan afgekondigd voor een groot deel van Nederland. Het gaat om Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het RIVM roept op om regionale hittplannen te activeren en extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen te beperken. Lees ook onze tips in het artikel Wat te doen bij hitte?

(Bron: ANP, KNMI, Weeronline, Natuurbrandrisico.nl)

Geef een reactie