smog

‘Kans op matige smog in zuiden Nederland’

Het zuiden van Nederland kan last krijgen van smog. Dit omdat het zo weinig waait. Dit zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM).

Wat is smog?

Smog is een soort dichte mist die veroorzaak wordt door grote hoeveelheden verontreinigde stoffen die door de lucht zweven. Onder invloed van zonlicht worden die stoffen omgezet in ozon. Omdat er geen wind is om de ozon te verdrijven, ontstaat er smog. In Nederland hebben we hier vooral in het voorjaar en zomer last van. In de andere jaargetijden is er te weinig zonlicht en worden de deeltjes niet omgezet in ozon.

Klachten

Smog kan zorgen voor irritatie van ogen, neus en keel, hoesten en kortademigheid. Mensen die hier in hoge mate gevoelig voor zijn wordt geadviseerd om in de vroege avonduren thuis te blijven. Onder deze groep vallen bijvoorbeeld astmapatiënten of personen met andere luchtwegproblemen. Het RIVM adviseert hen dan ook om in de vroege avonduren thuis te blijven. Ook zegt het instituut dat het verstandig is om de huisarts of GGD te waarschuwen als er heftige, smog-gerelateerde klachten ontstaan.

De smog hangt vooral boven Limburg, maar de verwachting is dat Noord-Brabant er ook last van krijgt.
Op deze site van het RIVM kunt u zien waar de smog zich op dit moment bevindt.

(Bron: RIVM, ANP)

Geef een reactie