Milieudefensie

Milieudefensie wil schone lucht afdwingen via kort geding

Het geduld van milieudefensie is op. In 2016 is er een rechtszaak aangekondigd om gezonde lucht te eisen, maar die zaak heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Daarom begint Milieudefensie nu een kort geding tegen de staat om alsnog schonere lucht af te dwingen.

Recht op gezondheid

Via een kort geding wil Milieudefensie sneller een bindende afspraak van de rechter afdwingen. “Want elke dag dat we in ongezonde lucht moeten leven is er één te veel”, laat de organisatie weten. Zij pleit onder meer voor verlaging van de maximumsnelheid. “De overheid doet veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het recht op gezondheid zou toch belangrijker moeten zijn dan het recht op vervuilend verkeer.”, stelt Anne Knol van Milieudefensie. “We hopen dat de rechter dit ook zo ziet.” Want volgens Milieudefensie zijn er nog steeds tientallen plekken in Nederland waar de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof hoger is dan volgens de Europese norm.

Rechtbank Den Haag

De rechtbank van Den Haag geeft aan dat er inderdaad nog geen zicht is op een zittingsdatum. “Maar deze termijn is niet ongebruikelijk”, zegt een woordvoerder. “De planners hebben tijd nodig om een geschikte datum te vinden waarop er rechters beschikbaar zijn en de beide partijen ook kunnen.” Milieudefensie wil echter niet langer afwachten en gaat de zaak nu starten als kort geding.

Problematische plekken aangepakt

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu benadrukt dat de luchtkwaliteit de afgelopen jaren flink verbeterd is. En dat problematische plekken ook de komende tijd aangepakt zullen worden. Dat erkent Milieudefensie ook, maar dat neemt volgens hen niet weg dat bijna 100 plekken in Nederland nog boven de Europese norm zitten.

Landbouw-uitstoot

Naast het verlagen van de maximumsnelheid heeft Milieudefensie nog verschillende ideeën om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo zijn zij ervoor om oude auto’s sneller te vervangen, om de aanschaf van elektrische voertuigen fiscaal te stimuleren en de landbouw-uitstoot te verlagen. Daarnaast moet volgens hen worden ingezet op beter openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto’s.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie