muggen

Bloeddorstige muggen vliegen weer massaal rond

In de afgelopen weken gebeten door een mug? U bent niet de enige. Er vliegen uitzonderlijk veel muggen rond voor de tijd van het jaar. Dit heeft alles te maken met de warme start van de herfst. 

Nieuwe muggen

Normaal daalt het kwik tot onder de 15 graden zodra oktober begint, maar in 2018 is dit anders. Op het moment van schrijven is het zo’n 18 graden buiten en de dagen daarvoor zijn ook behoorlijk warm voor de tijd van het jaar. Dit zorgt ervoor dat de natuur denkt dat het alweer voorjaar is en ook de muggen profiteren. Mannetjesmuggen zijn er nog in groten getale, wat betekent dat er nog genoeg vruchtbare vrouwtjes zijn. Inmiddels zijn veel muggen al toe aan de 5e, 6e en soms zelfs 7e leg.

Bloedhonger

Volgens incestendeskundige Leendert-Jan van der Ent van de Nederlandse Entomologische Vereniging hebben de vrouwtjes die rondvliegen een enorme bloedhonger, zoals dat heet. In Het Parool legt hij uit dat dit betekent dat de muggen actief op zoek gaan naar menselijk bloed. Dit zoeken doen zij meestal ’s nachts, waardoor ze veel mensen uit hun slaap houden. Vooral Nederlanders die in waterrijke gebieden wonen kunnen hier last van hebben, want daar concentreren de muggen zich.

Lang muggenseizoen

2018 is een bijzonder goed jaar voor de mug. Niet alleen begint het muggenseizoen extra vroeg  door het warme voorjaar, het duurt ook extra lang door de hoge herfst-temperaturen. Wie hoopt dat de muggen snel  verdwijnen nu de temperaturen iets zakken, komt bedrogen uit. De mug blijft nog wel even rondhangen. De enige remedie is een aantal dagen met strenge nachtvorst, maar zulke taferelen zijn nog niet voorspeld.

Dit kunt u doen

Veel last van de muggen? dan kunt u een beroep doen op allerlei handige huis-tuin- en keukenmiddeltjes. Zo kunt u wat takjes van de lavendel uit de tuin of het balkon knippen en in uw slaapkamer leggen. Muggen hebben een enorme hekel aan die geur en zullen snel rechtsomkeert maken. Ook munt en citroen vinden zij verschrikkelijk. Uiteraard kunt u ook de klamboe weer uit de kast halen.

(Bron: het Parool, ANP, archief, NOS, AD)

 

Geef een reactie