oktober

Het weer: mooi weer in oktober

Vaak wordt mij gevraagd welk weertype bij mij favoriet is en of het weer ook invloed heeft op mijn humeur. Over mijn favoriete weertypen kan ik kort zijn. Dat is de zomerwarmte met lange zwoele avonden en dat is de winter met sneeuw, ijs en schaatsen.

Terugkijkend naar de zomer van 2021 heb ik wat betreft de lange en zwoele avonden naar mijn mening een tekort gehad. De winter moet natuurlijk nog komen. Daar ga ik nu niet op vooruitlopen, maar vorige keer heb ik in deze column al opgemerkt dat het weleens een stevige winter zou kunnen worden. Mijn definitieve wintervoorspelling komt op 30 november of 1 december bij het begin van de meteorologische winter.

Nu is oktober alweer een week oud en de maand is herfstachtig van start gegaan. Het was ook direct raak met wind, regen, buien en geen twintigers meer als maximumtemperatuur. Het is de vraag hoe het nu verder zal gaan met het weer in deze maand van de herfstvakantie. Vaak zien we in oktober nog weleens mooi weer. In 2020 was oktober nogal wisselend met een overschot aan regen en dat was in 2019 niet anders. In 2018 was oktober een warme en droge maand met een flink overschot aan zonuren.

Als ik naar het huidige patroon van deze herfst kijk en naar de 1e week van oktober ga ik ervan uit dat we nog best 1 of 2 mooi-weer-perioden kunnen verwachten. Dit door een afwisseling van depressies en de komst en invloed van het Azoren-hogedrukgebied. Daar kon in deze week wel een aanzet toe worden gegeven.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 41 2021

Geef een reactie