Duur 02:25
Gepubliceerd op 26 april 2018

Let op! Extra toezicht op loslopende honden

Bij mooi weer trekken veel hondeneigenaren erop uit voor een wandeling in de natuur met hun viervoeter. Dat lijkt een onschuldige activiteit, maar dat is het niet. Loslopende honden veroorzaken veel problemen, zeker nu  het broedseizoen is begonnen en veel dieren jongen krijgen. Om deze overlast tegen te gaan wordt er nu strenger gecontroleerd in natuurgebieden.

Stress voor dieren

In de natuurgebieden wonen veel dieren die binnenkort jongen verwachten. De voorbereiding gaat het best als zij met rust worden gelaten, maar loslopende honden verstoren deze rust. Zo kunnen reeën en dassen in paniek raken door de aanwezigheid van honden en kunnen zij door de stress tegen een hek rennen of de weg oversteken, waardoor de kans groter is dat zij onder een auto terecht komen. Ook vogels zijn extra alert als er een hond in de buurt is. Zij vliegen vaker op van hun nesten, wat veel energie kost. Energie die zij eigenlijk moet steken in de winter-trek en het uitbroeden van de eieren.

Strengere controles

Om ervoor te zorgen dat de overlast door honden ingeperkt wordt, gaan ambtenaren van gebiedsbeheerders extra controleren en de bestaande regels strenger toepassen. Zo worden er meer boetes uitgeschreven als een hondenbezitter zich niet aan de geldende voorschriften houdt. Wat de voorschriften zijn, is per natuurgebied verschillend en zijn na te lezen op de website van de gebiedsbeheerder (bijvoorbeeld Utrechts Landschap). Ook staan ze vermeldt op borden langs de toegangswegen tot de gebieden.

Bewustwording

Dit strenger controleren gebeurt onder meer in de provincie Utrecht, maar ook in Drenthe. In die laatste provincie is recent een schaap doodgebeten door een loslopende hond. Door vaker en strenger te controleren hopen de provincies dat hondenbaasjes zich bewust worden van de schade die hun hond kan aanrichten.

Hallo Nederland besteedt op 26 april 2018 aandacht aan dit onderwerp. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer