windows 7 microsoft

Microsoft staakt updates: Windows 7 is niet meer veilig

Per 14 januari 2020 stop fabrikant Microsoft met de beveiliging van het besturingssysteem Windows 7. Hoewel Windows 10 wereldwijd de meest gebruikte versie is, draait 15 procent van de computers in Nederland nog op versie 7. En dat kan voor grote problemen zorgen, want het is niet meer veilig. 

Waarschuwingen

De boodschap is niet nieuw, want als sinds 2015 waarschuwt de fabrikant dat het stopt met de reguliere updates en de ondersteuning van Windows 7. Tot vandaag zijn er wel belangrijke updates geweest met betrekking tot de beveiliging, maar die stoppen. Cruciaal voor de gebruiker, want eventuele veiligheidslekken worden niet gedicht en virusscanners zijn niet up-to-date. En zonder die beveiliging is de software niet beschermd. Ook het gebruik van Internet Explorer wordt niet ondersteunt. Daarvan is de afgelopen jaar regelmatig melding gemaakt bij de gebruikers wanneer zij de computer opstarten.

Nog veel in gebruik

Van een aantal Nederlandse gemeenten is bekend dat zij nog gebruik maken van Windows 7. Ook zijn veel scholen, zorginstellingen en bedrijven ondanks de waarschuwingen van de fabrikant nog niet overgestapt op een ander systeem. Of er ook bij ministeries nog gebruik wordt gemaakt van het besturingssysteem is niet duidelijk. Waarom bedrijven nog niet om zijn heeft vaak te maken met dat nog veel programma’s niet onder Windows 10 kunnen draaien.

Windows 7 niet veilig

Voor bedrijven en gemeenten zijn de problemen misschien nog op te vangen door de ict-afdelingen. Een veel groter probleem zijn particuliere gebruikers. Internetbankieren op een computer met Windows 7 is namelijk niet veilig. En er is reden tot zorg, want naast Windows 10 is Windows 7 het meest gebruikt in ons land. Veel gebruikers stappen niet over naar 10, omdat hun pc te oud is voor het nieuwste besturingssysteem. Toch is het advies om over te gaan op Windows 10 om nog veilig gebruik te kunnen maken van uw computer. Komt u er zelf niet uit? Vraag dan om hulp aan een bekende of ga naar een winkel waar ze pc verkopen. Ook op de website van Microsoft kunt u terecht met vragen en is de update (gratis) te downloaden.

Lees ook: Digitips over meldingen in Windows 10Digitip: meldingen Windows 10 uitschakelenDigitip: melding bij geluid in Windows 10Digitip: Windows 10 helpt bij uw concentratieDigitip: wachtwoord wijzigen in Windows 10Digitip: geef mappen in Windows 10 een ander pictogramDigitip: kleur van muisaanwijzer aanpassen in Windows 10,  Foto’s overzetten van de iPad naar een Windows 10-computer en Digitips over de nieuwste functies in Windows 10

(Bron: AD/archief)

Geef een antwoord