Windows 10

Consumentenbond waarschuwt voor update Windows 10

Er zit weer een grote update aan te komen voor Windows 10. De Consumentenbond heeft de proefversie ervan bekeken en maakt zich zorgen over een verborgen optie in het privacymenu.

Advertenties op maat

Met de optie in het privacymenu schakelt het computerbesturingssysteem van Microsoft ongezien reclame-tracking in. Daarmee wordt uw surfgedrag in de gaten gehouden en er wordt bekeken welke software u gebruikt. Op die manier kunnen er advertenties-op-maat gestuurd worden. In het menu van de proefversie zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als u met de muis rechts over het scherm beweegt. “Na bladeren naar beneden, verschijnt in beeld de tekst: Laat apps reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-gebruik”, meldt de bond.

Verbetering

De Bond geeft wel aan dat het een verbetering is dat na het installeren van de update de belangrijkste privacy-instellingen meteen te zien zijn in het nieuwe privacymenu. En dat u alle opties om gegevens van uw pc op te vragen makkelijk ‘uit’ kunt zetten (standaard staat alles aan).

Voorbarig

In een eerste reactie noemt Microsoft de conclusies voorbarig en benadrukt het softwarebedrijf dat het gaat om een proefversie. De Consumentenbond roept in elk geval op alle verborgen opties zichtbaar te maken, zodat gebruikers niet onbewust instemmen met reclame-tracking op hun pc.

Update 15 maart

Microsoft belooft een dag na de berichtgeving aan de Consumentenbond dat het privacymenu ‘visuele aanwijzingen’ zal geven bij die gebruikers waar sommige privacy-opties alleen via een (standaard niet zichtbare) schuifbalk te bereiken zijn. Voor de meeste gebruikers zullen alle privacy-instellingen daardoor op 1 pagina te zien zijn, zonder dat ze hoeven te scrollen.

(Bron: ANP, Consumentenbond)

Meer tips over digitale media vindt u in ons dossier Media & Cultuur: Digitips.

Geef een reactie