Windows 10

Microsoft: installeer Windows 10 oktober-update niet

Na meerdere meldingen over verdwenen bestanden heeft Microsoft de laatste update voor Windows 10, ‘oktober 2018’ ingetrokken. Aan gebruikers die de update reeds gedownload hebben adviseren zij die niet te installeren en de berichten af te wachten.

Verdwenen bestanden

Aanleiding voor het stopzetten van de uitrol zijn meldingen van gebruikers die na de update gemerkt hebben dat hun bestanden erna verdwenen zijn. De ‘oktober 2018’-update, versie 1809 is dinsdag 2 oktober gelanceerd en niet veel later zijn de klachten begonnen van mensen die foto’s, documenten en soms zelfs hun hele profiel missen. De missende zaken blijken ook niet terug te vinden in een oudere versie van Windows, een back-up die de software automatisch maakt na de installatie van een nieuwe versie. Ook zijn er mensen waarbij de update niet compatibel blijkt te zijn met de Intel-processors in hun computers.

Uitvoerig getest

De problemen zijn opvallend, aangezien deze grote halfjaarlijkse updates van Microsoft altijd uitvoerig getest worden. Het is ook nog nooit eerder voorgekomen dat het bedrijf een update moet intrekken. Op de eigen website meldt Microsoft dat de verschillende meldingen worden onderzocht. Omdat pas een relatief kleine groep mensen de update ook daadwerkelijk geïnstalleerd lijkt te hebben schijnen de problemen mee te vallen. Hoeveel meldingen er precies zijn heeft Windows echter niet bekend gemaakt.

Nieuwe versie

De oktober 2018-update bevat nieuwigheden als een slim klembord, een donkere File Explorer, een nieuw knipprogramma en een applicatie om overbodige bestanden op te ruimen en grote bestanden zoals foto’s en video te verplaatsen naar een externe opslag. Windows komt met meer informatie als er een nieuwe versie van de update beschikbaar is.

Aanvulling woensdag 10 oktober: Microsoft heeft de problemen met de update inmiddels opgelost, maar zal deze pas over enkele weken beschikbaar maken voor Windows 10-gebruikers. Er wordt eerst uitvoerig getest met een groep testers.

(Bron: RTL Z, Nu.nl, Emerce, Computer Idee)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Karel112 says:

  Oké raar is dit want ik kreeg de update niet eens de eerste instantie.
  Toen gebeld met Microsoft een link gekregen geïnstalleerd en geen problemen mee gehad.
  Laptop werk gewoon zoals altijd.

 2. oosterwijck says:

  Leuk, die waarschuwing. Maar wat , als je computer automatisch updates installeert? … Ik was tussen 1 oktober en 9 oktober even afwezig en toen ik op 9 oktober mijn computer opende werd update 1809 automatisch binnengehaald. Gelukkig heb ik update 1803 gemist.

  Ik heb 150.000 foto’s (industriele afbeeldingen en familie/vakantie kiekjes) in mijn computer en ik heb 24 GB aan tekst (ik schrijf boeken over de industriele geschiedenis) in mijn computer opgeslagen. Stel dat ik dat kwijt ben. Dan is mijn levenswerk verloren. Gelukkig maak ik elke week een nieuwe reservekopie op een externe schijf en ik heb een tweede computer, die nooit een internetaansluiting heeft en krijgt, waar ook een reservekopie in opgeslagen wordt, die elke week aangepast wordt.

  Zelfs een computer, beland in een gewelddadige sfeer, waarmee zieke geesten hun frustraties botvieren op onschuldige zielen. Daartegen was ik gewapend en voorbereid, met mijn reservekopie. Maar als nu ook nog de updates onbetrouwbaar worden, belanden we in een totaal machteloze onzekerheid.

 3. oosterwijck says:

  Ook OneDrive en in de Cloud is zo’n gevaarlijke aanbieding. Het doet me denken aan oude oplichters, die gebakken lucht verkopen. Een heel goede raad, geef niets uit handen, of je bent het kwijt. Vertrouw niets en niemand.