Windows 10

Digitip: Windows 10 pc automatisch opschonen

Geen zin om zelf de pc te ontdoen van overbodige bestanden? Laat Windows 10 automatisch dat soort bestanden verwijderen.

Slim opslaan in Windows 10

Moderne harde schijven hebben enorm veel opslagruimte. Maar downloads, video’s, foto’s en andere bestanden nemen bij elkaar een hoop plek in op de harde schijf. Met die functie ‘Slim opslaan’ gooit Windows 10 zelfstandig bestanden die niet meer nodig zijn, weg.

Zet de optie ‘Slim opslaan’ zo aan:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen (het pictogram van het tandwiel).
  • Vervolgens klikken op Systeem.
  • Klik links op Opslag.
  • Klik onder ‘Opslag’ op het schuifje, zodat het blauw wordt en het woord ‘Aan’ verschijnt. Is het schuifje al blauw en staat er ‘Aan’ bij? Dan is deze functie al actief op de pc.

Overbodige bestanden worden nu automatisch verwijderd.

Instellingen aanpassen

Bekijk ook nog de instellingen van de functie ‘Slim opslaan’.

  • Klik onder het blauwe schuifje op Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.
  • Op deze pagina staat een aantal opties. Stel hier in of tijdelijke bestanden die Windows nergens voor gebruikt, weg kunnen. En of ongebruikte bestanden uit de map ‘Downloads’ weg kunnen na een bepaald aantal dagen.
  • Belangrijk is om in te stellen hoe vaak Windows de controle uitvoert.
  • Klik onder ‘Opslaginzicht uitvoeren’ op het uitklapmenu.
  • Kies de gewenste optie: elke dag, elke week, elke maand of bij onvoldoende schijfruimte. Elke maand is voor de meeste computers prima.

De andere opties zijn standaard goed ingesteld voor de meeste gebruikers. Pas ze aan naar wens, maar lees wel even goed wat er weggaat. Terughalen van verwijderde bestanden kan niet gemakkelijk. Klik onderaan eventueel op Nu opruimen om een 1e opruimslag te maken. Dit kan even duren. Als het klaar is, staat onderaan hoeveel schijfruimte er nu extra vrij is. Klik linksboven op het pijltje om terug te gaan naar het overzicht.

Lijst met onderdelen

In het onderdeel ‘Opslag’ staat een balk met de capaciteit van de harde schijf, hoeveel ruimte er in gebruik is en hoeveel er nog vrij is. Daaronder staat een hele lijst met afzonderlijke onderdelen. Klik op een onderdeel om er meer over te lezen. Soms is daar meteen een actie beschikbaar, zoals het handmatig opruimen van tijdelijke bestanden. Klik telkens op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht.

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie

Reactie