Heeft u dit kunstwerk gezien?: mozaïek Voeten van Christus

Nederland is het vermoedelijke thuisland van behoorlijk wat vermiste kunstwerken. Arthur Brand van de MAX-documentaireserie De Kunstdetective is op zoek naar zo’n vermist kunstwerk en u kunt hem daarbij helpen. Het gaat om de mozaïek Voeten van Christus

Gestolen tijdens bezetting

In 1974 viel Turkije Cyprus binnen. Turkse militairen vernielden honderden kerken en stalen iconen en mozaïeken. Veel van deze kunst werd later teruggevonden, maar niet alles. In de laatste aflevering van De Kunstdetective  gaat Arthur Brand op zoek naar een van die stukken: het Markos-mozaïek. Dit mozaïek werd gestolen uit de Kanakaria-Kerk, stammend uit de 5e eeuw.

Nog steeds vermist

Hoewel de aflevering Het laatste Mozaïek als titel heeft, is er nog een belangrijk stuk zoek. Het betreft hier de onderkant van een mozaïek waarop Maria en Jezus staan afgebeeld. Deze Voeten van Christus schijnt jarenlang te hebben gecirculeerd in kringen van beruchte Nederlandse criminelen. Een tijdlang zou het zelfs hebben gehangen in een restaurant in Den Haag, dat helaas niet meer bestaat. Ook gaan er geruchten over Zuid-Spanje.

voeten van christus

Mozaïek Voeten van Christus.

Voor de bevolking van Cyprus is dit werk van onschatbare sentimentele waarde. Het zou mooi zijn als dit stuk terugkeert naar waar het hoort…

Heeft u het werk gezien?

Heeft u een tip over de verblijfplaats van dit kunstwerk? Vul dan het onderstaande formulier in.

Lees ook:

Kunstdetective Arthur Brand vindt 1500 jaar oud Byzantijns mozaïek terug in Monaco

Weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Jan Havermans?

Weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Benjamin Samuel Bolomey?

Weet u iets over de vermiste Portugese kroonjuwelen?

Weet u iets over de gestolen werken van de Kunsthal?

Weet u iets over het gestolen werk van Tomas Rajlich?

Weet u iets over dit kunstwerk?

  • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Geef een reactie