Benjamin Samuel Bolomey

Heeft u dit kunstwerk gezien?: portret van Benjamin Samuel Bolomey

Nederland is het vermoedelijke thuisland van behoorlijk wat vermiste kunstwerken. Tijdens de uitzendperiode van de MAX-documentaireserie De Kunstdetective kunt u Arthur Brand helpen met het zoeken naar deze werken. Elke week geeft Brand tekst en uitleg bij een vermist werk. Deze keer: zelfportret van Benjamin Samuel Bolomey en zijn gezin. 

Enorme hoeveelheid gestolen kunst

Vrijwel dagelijks wordt er ergens in Nederland één of meerdere schilderijen gestolen. De lijst van vermiste werken is gigantisch, omdat er maar zelden een werk wordt teruggevonden. De werken van onbekende schilders of naamloze landschapjes komen vaak weer op de (zwarte) markt. Die van grotere meesters verdwijnen meestal in het criminele circuit, waar ze dienen als onderpand voor uitgestelde betalingen.

Brutale roof

Op 22 december 1989 namen dieven op klaarlichte dag in Den Haag een fraai familieportret mee. Op het portret, geschilderd door Benjamin Samuel Bolomey, staat hijzelf, zijn vrouw Elisabeth Veronica Gosse en hun kinderen, Pierre en Henriette. Het werk dateert uit 1773 en geeft een mooi inkijkje in de mode en haardrachten van de 18e eeuw. Bolomey plaatst zijn vrouw en kinderen op de voorgrond en kijkt zelf op de achtergrond over de schouders mee.

Benjamin Samuel Bolomey

Weet u waar het hangt?

Hoewel Bolomey het ver schopte – hij werd hofschilder van erfstadhouder Willem V–  zijn zijn schilderijen een beetje in de vergetelheid geraakt. Dit maakt de kans groot dat bovenstaande werk weer op de markt is gekomen en nu bij een particulier aan de muur hangt.

Heeft u een tip over de verblijfplaats van dit kunstwerk? Vul dan het onderstaande formulier in.

Lees ook: weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Jan Havermans?

Weet u iets over dit kunstwerk?

  • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

 

 

 

Geef een antwoord