Arthur Brand

Kunstdetective Arthur Brand vindt 1500 jaar oud Byzantijns mozaïek terug in Monaco

MAX’ kunstdetective Arthur Brand heeft een 1500 jaar oud Byzantijns mozaïek met grote historische waarde teruggevonden in Monaco. Dit is te zien in de laatste aflevering van De Kunstdetective, die net te zien is geweest op NPO 2. 

Al jaren vermist

In opdracht van het Cypriotische Ministerie van Cultuur gaat Brand op zoek naar het Markos mozaïek, dat al meer dan 44 jaar spoorloos is. Het werk wordt in Cyprus gestolen tijdens de Turkse invasie in 1974. Onlangs wordt het mozaïek gelokaliseerd in het appartement van een vermogende vrouw in Monaco. Haar vader heeft het destijds gekocht, naar eigen zeggen, niet wetende dat het gestolen is. Brand komt het werk op het spoor met behulp van een kunsthandelaar die op de vlucht was voor Interpol.

Markos mozaïek

Het door Arthur Brand teruggevonden Markos mozaïek.

Brand over de zoektocht

Dit was misschien wel de moeilijkste en spannendste zoektocht van mijn leven. Anderhalf jaar lang was ik alles aan het voorbereiden tot het grote moment daar was. Eenmaal in Monaco viel alles in duigen. De tipgever werd gearresteerd, regeringsfunctionarissen trokken zich terug en tussenpersonen durfden niet meer. De moed zakte mij volledig in de schoenen. En dan kun je 2 dingen doen: onder het bed kruipen óf, omdat je die speld in de hooiberg zoekt, de hooiberg afbranden. Dat laatste heb ik gedaan”, zegt Arthur Brand over het terugvinden van het mozaïek.

Naast het teruggevonden Markos mozaïek is er ook nog een stuk Cypriotisch mozaïek dat nog steeds vermist is. Deze Voeten van Christus bevindt zich mogelijk in Nederland en Arthur Brand is er naar op zoek. U kunt hem daarbij helpen.

De Kunstdetective

In De Kunstdetective volgt Omroep MAX Arthur Brand tijdens zijn speurtocht naar gestolen kunst. Brand behoort tot de internationale top in zijn vakgebied. Hij kreeg internationale bekendheid tijdens zijn speurtocht naar de bronzen paarden van Adolf Hitler.

Geef een reactie