kunsthal

Heeft u dit kunstwerk gezien?: de gestolen werken van de Kunsthal

Nederland is het vermoedelijke thuisland van behoorlijk wat vermiste kunstwerken. Tijdens de uitzendperiode van de MAX-documentaireserie De Kunstdetective kunt u Arthur Brand helpen met het zoeken naar deze werken. Elke week geeft Brand tekst en uitleg bij een vermist werk. Deze keer: de gestolen werken uit de Kunsthal. 

Inbraak bij de Kunsthal

Ons land heeft een lange traditie van kunstcriminaliteit. Zo werd de kunstvervalser Han van Meegeren na de oorlog wereldberoemd toen bekend werd dat hij Rijksmaarschalk Hermann Goering een valse Vermeer had verkocht. En meerdere museumroven haalden eveneens de wereldpers, zoals de inbraken in het Van Gogh Museum en natuurlijk de beroemde inbraak in de Kunsthal te Rotterdam. In 2012 namen dieven daar 7 schilderijen mee met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin. Niet al te lang daarna werden in Roemenië 6 verdachten gearresteerd die later ook veroordeeld zijn. Helaas was er geen spoor meer van de zeven gestolen werken: de moeder van de hoofdverdachte had de werken – toen ze hoorde dat haar zoon was gearresteerd – verbrand in de houtkachel… En in de houtkachel werden daadwerkelijk verfresten en kleine spijkertjes aangetroffen.

Mysterie

Maar klopt het wel? Of heeft de moeder niet de hele waarheid verteld? Dat er schilderijen zijn verbrand in de houtkachel is zo goed als zeker. Maar ging het wel om alle zeven werken? Wat deden de Roemeense dieven vlak na de inbraak in België?

Er zijn aanwijzingen dat 3, misschien 4 werken, toch nog bestaan. Het zou dan gaan om de Picasso, de Lucian Freud en 2 werken van Monet. Binnen het criminele milieu gaan er namen rond van lieden die deze werken in hun bezit hebben, zowel in Nederland als België.

Werk van Lucian Freud.

monet

Werk van Oscar-Claude Monet.

monet 2

Tweede werk van Oscar-Claude Monet dat mogelijk nog bestaat.

picasso

Schilderij van Pablo Picasso.

Heeft u de werken gezien?

Heeft u een tip over de verblijfplaats van dit kunstwerk? Vul dan het onderstaande formulier in.

Lees ook:
Weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Jan Havermans?

Weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Benjamin Samuel Bolomey?

Weet u iets over de vermiste Portugese kroonjuwelen?

 

Weet u iets over dit kunstwerk?

  • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Geef een antwoord