kunstwerk gezien

Heeft u dit kunstwerk gezien?: kunstwerk van Tomas Rajlich

Nederland is het vermoedelijke thuisland van behoorlijk wat vermiste kunstwerken. Tijdens de uitzendperiode van de MAX-documentaireserie De Kunstdetective kunt u Arthur Brand helpen met het zoeken naar deze werken. Elke week geeft Brand tekst en uitleg bij een vermist werk. Deze keer: het gestolen kunstwerk van Tomas Rajlich.

Paar miljoen voor een paar strepen

Moderne en hedendaagse kunst worden niet door iedereen gewaardeerd. Werken met een paar strepen gaan – tot verwondering van velen- voor miljoenen over de toonbank. Dat neemt niet weg dat sommige moderne kunstenaars een zeer belangrijke rol spelen bij hoe wij tegen de wereld om ons heen aankijken. Velen zullen vergeten worden, maar een enkeling zal pas in de toekomst echt op waarde worden geschat.

Makkelijk te vervalsen

Voor vervalsers is hedendaagse kunst uiteraard een zegen: het is makkelijk na te maken aangezien het meestal gaat om ‘het concept’ in plaats van technische kwaliteiten en de materialen zijn in iedere winkel te vinden. Ook voor kunstrovers is hedendaagse kunst een verleidelijke stroming. Zoals in de aflevering van De Kunstdetective van 14 augustus 2018, genaamd De Zaak R69-32.2, te zien is, is het niet zo moeilijk om een gestolen hedendaags kunstwerk bij een veiling aan te bieden zonder dat het opvalt: je draait het gewoon een slag.

Geveild bij Sotheby’s

De Zaak R69-32 gaat over de roof uit het museum Van Bommel van Dam te Venlo in 2013. Destijds worden 4 werken ontvreemd: 3 van Jan Schoonhoven en één van Tomas Rajlich. De 3 werken van Schoonhoven werden door mij teruggevonden; 1 ervan was geveild bij veilinghuis Sotheby’s zonder dat iemand merkte dat het slechts enkele maanden daarvoor was gestolen uit een Nederlands museum…

Tomas Rajlich

Dit werk van Tomas Rajlich wordt nog vermist.

Vernietigd, of..?

De werken werden bij mij afgeleverd in een plastic zak van een supermarkt. Het werk van Rajlich ontbrak echter. Het schijnt dat het werk is vernietigd, maar het zal niemand verbazen als het bij een onwetende verzamelaar aan de muur hangt, al dan niet een kwartslag gedraaid…

Heeft u het werk gezien?

Heeft u een tip over de verblijfplaats van dit kunstwerk? Vul dan het onderstaande formulier in.

Lees ook:
Weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Jan Havermans?

Weet u iets over dit vermiste kunstwerk van Benjamin Samuel Bolomey?

Weet u iets over de vermiste Portugese kroonjuwelen?

Weet u iets over de gestolen werken van de Kunsthal?

Weet u iets over dit kunstwerk?

  • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Geef een reactie