vlaggen

Hoe zijn nationale vlaggen gekozen? En test uw kennis met een quiz!

Wij hebben rood, wit en blauw als kleuren op onze vlag. Zo heeft elk land een eigen vlag met een eigen combinatie van kleuren. Hoe is dat zo ontstaan en welke kleuren worden het meest gebruikt?

Top 5 kleuren

Op vlaggen worden vaak de primaire kleuren rood, geel en blauw gebruikt. Rood en blauw zijn de meest gebruikte kleuren. Een andere veel gebruikte kleur is wit (wat eigenlijk geen kleur is). Wereldwijd hebben 155 nationale vlaggen de kleur rood, 144 wit en 112 blauw. Bij blauw wordt zowel donker- als lichtblauw samengevoegd. Op plek 4 en 5 staan de kleuren geel en groen. Met onze 3 kleuren zijn we dus niet origineel.

De geschiedenis van de Nederlandse vlag

Rood heeft trouwens niet altijd de boventoon gevoerd in onze nationale driekleur. Bepaalde periodes in de geschiedenis was de bovenste baan oranje in plaats van rood. Sinds 1937 is onze nationale vlag zoals we het nu kennen. Koningin Wilhelma tekent in dat jaar het kortste Koninklijke Besluit ooit. Meer hierover is te lezen in een eerder artikel op MAX Vandaag.

Paars komt niet voor in nationale vlaggen

Terug naar de vlaggen die wereldwijd gemaakt zijn. Het zijn dus allemaal primaire kleuren: rood, wit blauw, groen, geel, zwart. Een kleur die niet voorkomt is paars. Het is namelijk geen primaire kleur. Dat heeft 2 redenen. Primaire kleuren waren vroeger belangrijk, om de herkenbaarheid van een land aan te duiden. Bijvoorbeeld bij doortochten over zee, rood en blauw waren dan goed te zien. Daarnaast werd paars als luxe gezien. De kleur was schaars en duur om te maken. Tegenwoordig wordt op het strand weleens een paarse vlag gehesen. Deze geeft aan dat er sprake is van gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water. Al kan dit begrip ruimer worden geïnterpreteerd.

regenboogvlag
Lees ook: Hoe is de regenboogvlag ontstaan?

Betekenis van kleuren

Maar niet alleen de zichtbaarheid speelt een rol in het kiezen van kleuren. Al in de Middeleeuwen zijn speciale betekenissen aan kleuren gekoppeld. Zo staat rood voor moed en opoffering, wit voor trouw en blauw voor waarheid. Geel staat voor wijsheid en rijkdom en groen voor mildheid en hoop. Op die manier laten landen in hun vlag zien waar ze voor staan.

Leuke weetjes

Als meerdere vlaggen bij elkaar gehesen worden, horen ze hetzelfde formaat te hebben. Ook is het gebruikelijk om ze op gelijke hoogte te hangen. Zo is er geen onderscheid tussen landen. Om een volgorde te bepalen, wordt vaak gebruik gemaakt van de eerste letter van de landen in de Franse taal.

De meeste nationale vlaggen hebben dezelfde verhoudingen. Ze zijn rechthoekig en hebben een 2 staat tot 3 verhouding. Maar er is een aantal uitzonderingen. Zo zijn die van Zwitserland en Vaticaanstad vierkant. En Nepal is helemaal anders, het zijn 2 driehoeken boven elkaar. Het is daarmee de enige nationale vlag ter wereld die hoger dan breed is.

De vlaggen van Haïti en Liechtenstein waren tot 1937 hetzelfde. Dit werd per toeval ontdekt, tijdens de Olympische Spelen van een jaar eerder. Liechtenstein heeft daarna in de linker bovenhoek een kroon gezet, Haïti heeft in het midden een symbool gezet.

Test uw kennis

Test hieronder uw kennis van de vlaggen wereldwijd.

Wilt u meer spelletjes spelen? Kijk dan eens op onze puzzelpagina.

(Bron: Quest, archief, Vlaggenunie, Holland Vlaggen, dokkumer vlaggen centrale. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie