Wanneer hangt u de vlag uit?

Wanneer moet de vlag nu eigenlijk uit? En hoe hoort de vlag te hangen? Voor het uithangen van de vlag is een vlaginstructie opgesteld.

Vlaginstructie

Als u de Nederlandse vlag uit wilt hangen, kunt u de vlaginstructie volgen, maar dit hoeft niet. Want de vlag mag eigenlijk altijd uit. Voor overheidsgebouwen is het echter wel verplicht om de vlag op bepaalde dagen uit te hangen. Hiervoor heeft de minister-president een vlaginstructie vastgesteld.

De Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag moet altijd de ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied. Er zijn geen voorschriften voor de afmeting, maar wel voor de kleuren. De officiële kleuren van de vlag zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Het is niet toegestaan versieringen op de vlag aan te brengen.

Oranje wimpel

Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie zoals bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden kan er een speciale vlaginstructie afgekondigd worden.

Uithangen en hijsen van de vlag

Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. Het is dus belangrijk dat vlaggenstok waar u de vlag aan bevestigd een goede lengte heeft. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als de kleuren duidelijk te zien zijn, doordat er bijvoorbeeld en lamp schijnt.

Wanneer mag de vlag uit?

In principe mag u de vlag uithangen wanneer u wil. Overheidsgebouwen zijn verplicht om de vlag op onderstaande dagen uit te hangen. Als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum die tussen haakjes staat:

  • 31 januari (1 februari): verjaardag prinses Beatrix
  • 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander
  • 4 mei: Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang
  • 5 mei: Bevrijdingsdag
  • 17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima
  • Laatste zaterdag in juni: Veteranendag
  • 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog
  • Derde dinsdag van september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
  • 7 december (8 december): verjaardag prinses Catharina-Amalia
  • 15 december (16 december): Koninkrijksdag

 

Hangt u de vlag wel eens uit?

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie