Een nieuwe rage: Pokémon GO!

U heeft het waarschijnlijk al voorbij horen of zien komen op het journaal, internet of gewoon op straat: de jeugd is weer bezeten van Pokémon.

Gotta Catch ‘em all

Van oorsprong is Pokémon een spel voor op de Game Boy, waarbij zogenaamde Pokémon Trainers (de spelers) de fictieve wezens genaamd Pokémons moeten vangen en trainen, om ze vervolgens voor de sport met elkaar te laten vechten. Het uiteindelijke doel van het spel is de beste Pokémontrainer te worden en alle Pokémons te vangen, hier komt ook de bekende kreet: Gotta Catch ‘em all vandaan. Toen het Gameboy-spel in 1995 werd uitgebracht, werd het al snel populair. Later werden er meerdere spellen uitgebracht, met nieuwe werelden en veel meer nieuwe Pokémons. In 1997 verscheen de tekenfilmserie van het spel, wat Pokémon in één klap wereldwijd populair maakte.

Pokémon GO

En nu lijkt iedereen op het internet opeens opnieuw bezeten door Pokémon. Het draait allemaal om een nieuwe rage, Pokémon GO, een smartphone-game waarin de speler in het echt Pokémons moet vangen. Het spel lijkt op de eerdere games voor op de Game Boy, waarbij de spelers in een virtuele wereld rondlopen om Pokémons te kunnen vangen, met als grote verschil dat de spelers nu in het echt naar buiten moeten. Het streven van Pokémon GO is dan ook: Get up and Go!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De straat op

Om rond te lopen in Pokémon GO moeten de spelers (Pokémontrainers) naar buiten en over straat lopen. Op de app op de smartphone ziet de speler bijvoorbeeld dat er een 2 kilometer verderop een Pokémon zit, maar die komt niet vanzelf naar de speler toe. Hij zal toch echt de deur uit moeten om de Pokémon verderop te vangen. Daar aangekomen kan de speler de Pokémon vangen, vechten met bestaande Pokémons, of een zogenaamde ‘gym’ binnengaan, die de speler door middel van een Pokémon-gevecht kan overnemen. Door zoveel mogelijk ‘gyms’ over te nemen moet de trainer ervoor zorgen dat zijn team het sterkste team van de Pokémon-wereld wordt.

Interactief spel

Doordat de spelers de straat op moeten om Pokémons te vangen, is het een uiterst interactieve game geworden. U kunt daardoor mensen midden op straat zien staan, hun smartphone op een onzichtbaar diertje gericht en zich niet bewust van de ‘echte wereld’ om zich heen. Het spel werkt namelijk door middel van ‘augmented reality’, simpel gezegd is dat een live beeld van de werkelijkheid, waar door een computer elementen aan toe worden gevoegd. De speler ziet de Pokémon daardoor als het ware echt staan.

Privacygegevens

Om dit spel te kunnen spelen wordt er gebruik gemaakt van data op de mobiele telefoon van de speler. Google Maps om een omgeving te kunnen verkennen, GPS om te zien waar de speler zich bevindt en data van een vergelijkbaar spel om belangrijke hulpmiddelen te vinden, waarmee de speler Pokémons kan vinden en vangen. Het is belangrijk voor de spelers om zich te realiseren dat al deze data ook bekend is bij de makers van het spel.

Razend populair

Pokémon GO lijkt dus van de ene op de andere dag waanzinnig populair te zijn geworden. Inmiddels is het spel miljoenen keren gedownload, en vooral op sociale media als Twitter en Facebook wordt er constant gesproken over het nieuwe spel. Er worden grappen over gemaakt, locaties gedeeld, discussies gehouden, en iedereen lijkt het spel wel te spelen. Vooral voor de maker van het spel, Nintendo, is het een succes: Het bedrijf maakte het afgelopen weekend ruim 8 miljard euro winst door het stijgende aandeel. Maar het is vooral het bizarre nieuws rondom Pokémon GO dat zo populair is. Zo vonden 3 jongens in Baarn op maandagavond 11 juli 2016 het lichaam van een vrouw in een vijver, toen ze op zoek waren naar een Pokémon. De jongens sloegen alarm, maar de hulpdiensten konden niets meer voor de vrouw betekenen. In het buitenland waarschuwt de politie verder voor ontvoeringen die plaatsvinden door jongeren naar Pokémon GO-plaatsen te lokken.

Ook meespelen?

Bent u enthousiast geworden en wilt u het spel ook gaan spelen? Pokémon GO is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Toch is het mogelijk om het spel in Nederland al op uw smartphone te installeren. Hier zult u echter iets meer moeite voor moeten doen dan simpel een nieuwe app downloaden. Let op: het spel is nog niet in Nederland te verkrijgen en aan het downloaden via de buitenlandse versie zitten risico’s verbonden. Denk dus eerst goed na voordat u de app op uw telefoon installeert.

Kent u iemand die het spel Pokémon Go ook speelt?

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Tijdens de industriele revolutie had iedereen een baan en de kinderen had het druk met studeren. In de schaarse vrij tijd speelden de jeugd, buiten, cowboy en Indiaan of ridder gevechten. De ouders hadden geen vrije tijd, vader werkte 6 dagen voor een joodse werkgever en moeder poetste bij een joodse echtgenote van de werkgever of bij de huisarts en andere notabel. Op zondag was er voetbal of kerkdiensten. Tegenwoordig zit het merendeel van de bevolking werkloos thuis, de kinderen leren niets meer op school en buiten wordt niet meer gespeeld. De industriele producten hebben plaats gemaakt voor internetproducten, zoals dit idiote Pokémon spel en andere onzin. De bevolking moet immers bezig gehouden worden met brood en spelen en verslaafd gemaakt orden aan internet. Ook de kinderen moeten verslaafd gemaakt worden aan internet. Als ze maar niet nadenken over een toekomst, die er niet meer is. Lekker met z’n allen achter een fantasie popje aan. Lekker zwakbegaafd doen. … Gó