Vrouw gebruikt smartphone. Wanneer is uw smartphone aan vervanging toe?

Dit zijn signalen dat uw smartphone aan vervanging toe is

De meeste mensen vervangen een smartphone eerder dan eigenlijk nodig is. Toch komt er een moment dat uw mobiele telefoon écht aan vervanging toe is. Wat zijn de signalen dat uw smartphone vervangen moet worden?

Software-updates

Nederlanders doen gemiddeld 2,5 tot 3 jaar met hun smartphone. Dit terwijl deze de eerste 3 tot 5 jaar software-updates ontvangen. Zolang de apparaten updates ontvangen, moet u ze probleemloos en veilig kunnen gebruiken. In een eerder artikel geven we tips om uw smartphone langer mee te laten gaan. Toch komt er uiteindelijk een moment waarop uw mobiele telefoon écht aan vervanging toe is. Maar dat hoeft niet meteen wanneer de batterij slechter wordt of de opslagruimte vol raakt.

Vrouw voert haar toegangscode in. Wat is de beste methode om uw telefoon te beveiligen
Lees ook: Wat is de beste beveiligingsmethode voor uw smartphone?

Wat te doen als de batterij snel leeg is of de opslagruimte vol is?

Het is gebruikelijk dat de accu van een telefoon na ongeveer 500 keer opladen achteruit gaat. U kunt dit moment uitstellen door zuinig met de batterij van uw smartphone om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door de schermhelderheid van uw telefoon lager te zetten, de spaarstand te gebruiken of meldingen uit te schakelen. U kunt slijtage van de accu ook voorkomen door uw telefoon nooit tot 100 procent op te laden. Als de batterij op een gegeven moment toch een stuk sneller leegloopt, kunt u de batterij laten vervangen. Dat is een stuk voordeliger dan meteen een nieuwe telefoon kopen.

Ook als de opslagruimte vol raakt, is een nieuwe telefoon niet direct nodig. Maak bijvoorbeeld opslagruimte vrij door oude bestanden te verwijderen of door foto’s over te zetten naar een harde schijf of op te slaan in de cloud. Indien u een Android-apparaat heeft, kunt u ook een geheugenkaart in uw smartphone zetten. Op deze manier creëert u extra ruimte op uw apparaat. Let er wel op dat niet alle apps overgeplaatst kunnen worden naar een geheugenkaart.

Experts raden bovendien aan om uw telefoon elke week ten minste 1 keer opnieuw op te starten. De code van uw smartphone slaat namelijk bestanddelen van verwijderde apps en bestanden op. Zodra u uw mobiel opnieuw opstart, wist het systeem deze bestanden definitief. Dit beïnvloedt de snelheid van uw telefoon.

Smartphone melding oplaadpoort stof vocht
Lees ook: ‘Er is vocht gedetecteerd in uw oplader-/USB-poort’: wat moet u doen als u deze smartphonemelding krijgt?

Wanneer is uw smartphone wél aan vervanging toe?

U kunt ervoor kiezen om uw mobiele telefoon te vervangen omdat u een nieuwer model wilt, maar echt noodzakelijk is het niet. Dat is eigenlijk alleen nodig zodra uw smartphone geen updates meer krijgt. Na enkele jaren ontvangt uw smartphone geen software-updates meer; dan is het uit veiligheidsoverwegingen verstandig om een nieuwe aan te schaffen. Als uw telefoon heel traag wordt, kunt u eerst nog proberen om opslagruimte vrij te maken of de telefoon opnieuw op te starten. Blijft uw telefoon traag? Dan is deze vermoedelijk aan vervanging toe.

(Bron: Reader’s Digest, NU.nl, Coolblue. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Dirck says:

  Helaas!

  De Honor, een budget merkt uit Huawei fabriek is niet te openen voor nieuwe Accu.
  De Gigaset wel maar zo duur dat een nieuwe overjarige vaak zelfde kost.
  En de Samsung was niet meer leverbaar.

  Na 3 jaren is het niet meer gehele dag op 1 accu maar halve dag maar nog prima bruikbaar als Navigatie in de Camper of voor spelletje, dan gewoon aan de lader houden.
  Als ik de nieuwe voor Navigatie gebruikte zal de accu na vele uren rijden in Spanje & Portugal van nov tot mrt 4 maanden erg hard slijten en de oude kan prima permanent aan snoertje zelfde doen.

  Als ik daar in de stad ga wandelen, elke dag andere stad in deze landen kan ik Camper weer terug vinden en lopen instellen of fietsen.
  Dan is oude gebruik prima en hoeft de vers gekochte telefoon niets te doen en zal langer mee gaan.
  En als ze deze oude stelen? Zonder Simkaart, en nieuwe in mijn zak zal deze vaak enkele meters verder de kliko in gaan.
  Ze stelen Smartphone maar ik vond hem terug!
  En de Plaatselijke Politie zag iemand telefoon dumpen!
  Moest ik voor 6 jaren oude Samsung toch aangifte doen.

  Ja, gebroken scherm maakte niets uit, ik loop in midden toestel en hoeken zelden nodig!
  Ze vroegen nieuwwaarde dus oorspronkelijke Advies prijs gevonden!
  Thuis zag ik de aankoop bon, moest oude weg gooien wat ik na 1 jaar later in opruiming betaalde!
  Deze toen dus 7 jaren oude model voor half geld gekocht was dus tijdelijk gestolen.

  Maar ik weet dat nieuwe batterij zoeken een ramp is en openen vaak onmogelijk is gemaakt.
  Vaak gelijmde of geklikt die niet schadevrij open gingen, ik wil altijd kijken wat ik inleverde voor ik bij afval depot kwam!
  Een leuk afscheid van mijn ooit geliefde toestel.

  Maria Anna says:

  Wel, ik heb onlangs gemerkt dat de accu van mijn samsung smartphone veel sneller weer is opgeladen nadat ik dat handige langere zelf aangeschafte oplaadsnoer had vervangen door dat korte snoertje van bij de aanschaf in december 2019. Aha! Oplaadgedrag (tussen 40 en 80% van de accucapaciteit) bleek makkelijk aanpasbaar te zijn.

  Riny6 says:

  Mijn 6s uit 2016 werkt nog prima. Vorig jaar batterij vervangen voor€25