Telefoon geheugen

Geheugen vol, telefoon werkt niet meer mee: 4 mogelijke oplossingen

Bellen, sms’en, WhatsAppen, foto’s en video’s maken, spelletjes, internetten, u kunt het allemaal doen op uw mobiele telefoon. Tenminste, totdat u het maximale geheugen van uw telefoon heeft verbruikt. Hoe kunt u weer extra ruimte op uw smartphone creëren, zodat u weer alle functies kunt gebruiken? Wij leggen uit wat de belangrijkste oorzaken voor een vol geheugen zijn en benoemen de mogelijke oplossingen.

Hoe komt het geheugen van uw telefoon vol?

Als het geheugen van uw telefoon is opgebruikt, kan dat verschillende redenen hebben. Er kunnen te veel foto’s en andere bestanden op staan óf de apps kunnen te veel ruimte in beslag nemen. Hoeveel de apps verbruiken, kunt u via het instellingenmenu van uw iPhone of Android-telefoon zien.

Komt u 1 of meerdere apps tegen die veel telefoongeheugen opeisen, maar die u weinig gebruikt? Het kan onnodig veel data kosten, waardoor uw telefoon niet meer goed functioneert. Deze apps kunt u verwijderen of alleen laten draaien als u de app daadwerkelijk gebruikt. Soms verstuurt uw telefoon uit zichzelf meldingen, zodat u het verbruik van uw apps in kunt zien. In dit artikel geven we meer uitleg over het energieverbruik van de apps op uw telefoon.

Waar kunt u overbodige bestanden kwijt?

En wat als er te veel bestanden op uw smartphone staan? Foto’s, schermafbeeldingen of video’s waar u niet aan gehecht bent, kunt u verwijderen. Bovendien kunt u foto’s die u wel dierbaar zijn, overzetten naar uw laptop of vaste computer. U kunt uw telefoon via het bijbehorende USB-kabeltje verbinden met de laptop of pc.

Daarnaast kunt u in de zogeheten cloud terecht. Als u een iPhone heeft, kunt u de iCloud-functie inschakelen, zodat u de foto’s automatisch in de cloud opslaat. Android-gebruikers kunnen via hun Google Photo-account en of hun Gmail-adres een back-up laten maken. Het voordeel van dat soort clouddiensen is namelijk dat ze bijna niet vol kunnen raken. Een kleine schoonmaak en uw telefoon kan er (meestal) weer tegenaan.

Wat kunt u doen met oude WhatsApp-data?

WhatsApp kan ongemerkt veel geheugen kosten. Dat heeft uw telefoon namelijk nodig om alle WhatsApp-gesprekken en meegestuurde bestanden, door de jaren heen, te bewaren. Als u foto’s of video’s in een aantal WhatsApp-conversaties verwijdert, kunnen die kleine beetjes bij elkaar al een hoop schelen. Via het instellingenmenu (‘opslag beheren’) kunt u exact nagaan welke gesprekken en bestanden de meeste opslagruimte kosten.

De 4e en laatste oplossing: u kunt ook hele gesprekken verwijderen. Android-gebruikers doen dit door in het hoofdmenu van WhatsApp 1 of meerdere conversaties ingedrukt te houden. Daarna kunt u op het prullenbak-icoontje drukken. Ook als u in het gesprek zelf zit, kunt u dit doen, via de 3 puntjes rechts bovenin en de opties ‘meer’ en ‘chat wissen’. Voor iPhone-gebruikers geldt dat u een WhatsApp-gesprek in het beginmenu naar links kunt vegen, om deze vervolgens te archiveren of definitief te verwijderen.

(Bron: Archief, Margriet, Apple Support, Google Support, TeqClub.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    hafeelabdullah201 says:

    u hoeft alleen maar cloudopslag te installeren