Groep mensen zit op hun mobiele telefoon. Hoe kunt u de levensduur van uw smartphone verlengen?

Wat kunt u doen om uw smartphone langer mee te laten gaan?

Mensen gebruiken doorgaans een smartphone maar enkele jaren. Waarom vervangen we onze smartphone zo snel? En wat kunt u doen om de levensduur te verlengen?

Hoe lang gaat een smartphone gemiddeld mee?

Volgens de Consumentenbond gebruiken Nederlanders gemiddeld zo’n 2,5 jaar lang dezelfde smartphone. Dit terwijl de mobiele telefoons gemaakt zijn voor een langere levensduur. Android en Huawei updaten hun telefoons de eerste 3 tot 4 jaar regelmatig, Apple doet dit zelfs zo’n 5 jaar. Zolang de apparaten geüpdatet worden, zijn ze veilig te gebruiken.

Waarom kopen we een nieuwe smartphone?

Sommige mensen vervangen hun smartphone pas zodra deze updates stoppen, maar de meeste Nederlanders kiezen ervoor eerder een nieuwe smartphone te kopen. Bijvoorbeeld om meer opslagruimte te krijgen, of om een sneller apparaat met de nieuwste innovaties te hebben. Een andere reden is dat het scherm kapot is gegaan. De reparatie hiervan kost al snel een paar honderd euro, waardoor mensen liever meteen een nieuwe telefoon kopen. Mensen kiezen ook vaak voor een nieuwe telefoon vanwege de afnemende levensduur van de batterij.

Tips voor een langere levensduur

U kunt de levensduur van een smartphone op verschillende manieren verlengen. Door de helderheid te verlagen, meldingen uit te schakelen en uw telefoon na gebruik op standby te zetten, hoeft u uw telefoon al een stuk minder vaak op te laden. Probeer ook te voorkomen dat u uw mobiele telefoon langdurig blootstelt aan hitte. De accu van smartphones werkt het beste op kamertemperatuur. Let ook op dat uw telefoon niet op een warme plek ligt tijdens het opladen. Tijdens het opladen produceert de telefoon warmte, wat samen met andere warmte, zoals die van een deken, extra schadelijk is voor de accu. Voor de accu is het ook het beste om de batterij van uw telefoon nooit helemaal leeg of helemaal vol te laten raken.

Als uw accu na verloop van tijd toch veel korter meegaat, kunt u deze bij de meeste telefoons voor een paar tientjes laten vervangen. Dat is een stuk goedkoper dan een nieuwe telefoon kopen. Denk daarnaast aan een goed telefoonhoesje en een screenprotector voor uw scherm. Op deze manier is de kans op beschadigingen aan uw telefoon het kleinst. Het zou natuurlijk zonde zijn als uw telefoon nog goed werkt, maar u honderden euro’s moet uitgeven om het scherm te vervangen. Als u overweegt een nieuwe telefoon aan te schaffen, kunt u dit artikel bekijken om te weten waar u op moet letten.

(Bron: AD, Consumentenbond, Coolblue, Statista, Android Planet, Meldpunt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Marcel23 says:

  Ik heb de Samsung Galaxy S10 Plus al 5 jaar en hij werkt nog goed en snel maar ik ontvang geen software update meer. Dus je bent verplicht om een nieuwe telefoon te nemen wil je veilig zijn?

  Groetjes Marcel.

  Heer Bommel says:

  Wij kopen al jaren tweedehands iPhones. Die kun je bij verschillende webshop kopen en in de staat zoals je hem wilt. Dus van “zo goed als nieuw” tot “met wat krasjes”. Uiteraard tegen verschillende prijzen.
  Ze gaan jaren mee en we vervangen ze pas als er een bank-app is die er niet meer op werkt.
  Het voordeel van Apple apparatuur is dat het minder gevoelig is voor virussen en hackers en dat ze altijd onderling prima samenwerken. En sowieso veel minder problemen genereren dan bv apparaten die met Windows werken.
  En tweedehands zijn ze ook niet zo duur als een nieuwe Adroid-smartphone.