Man heeft slecht mobiel bereik. Hoe komt dat en kunt u er iets aan veranderen?

Slecht mobiel bereik op bepaalde plekken? Hier komt dat door

Misschien heeft u soms geen of slecht mobiel bereik, bijvoorbeeld op druk bezochte plekken of tijdens het reizen. Dan wilt u net even een foto sturen dat u bij een concert of ander evenement bent, maar wil de foto maar niet verzenden. Ook in de trein kan het even duren voor uw bericht aankomt. Waarom is het mobiel bereik op deze plekken niet altijd stabiel?

Slecht bereik in het openbaar vervoer

Als u een lange afstand met het openbaar vervoer aflegt, is de kans groot dat de kwaliteit van uw internetverbinding flink schommelt. In de trein is dit verschil het grootst. Doordat u constant in beweging bent, moet uw mobiele telefoon steeds contact maken met een andere zendmast. Dat maakt de kans groter dat uw smartphone op enig moment de verbinding verliest. Daar heeft u in een auto of bus net zo goed mee te maken, waarom is het bereik in de trein dan slechter? Dat komt doordat de trein zelf ook radiosignalen afschermt, evenals de elektrische bovenleiding van de trein.

Heeft u slecht bereik terwijl u op het treinstation aan het wachten bent? Dan komt dat waarschijnlijk door de drukte op het station, waarbij veel mensen tegelijkertijd gebruik willen maken van het internet. Zendmasten kunnen overbelast raken als veel mensen er gelijktijdig gebruik van willen maken.

4G 5G 6G
Lees ook: Hoe zit het? Wat is het verschil tussen 4G, 5G en 6G?

Hoe zit dat op andere druk bezochte plekken?

Op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals bij een concert of voetbalwedstrijd, geldt hetzelfde als op het station. Maar waar u op een treinstation, zij het met enige vertraging, nog wel iets kunt versturen, is het op deze plekken soms helemaal onbegonnen werk. Daar zijn vaak duizenden tot wel tienduizenden mensen die gebruik willen maken van dezelfde zendmast. Bovendien proberen veel mensen op deze plekken foto’s of video’s te verzenden, want wie wil zijn naasten nou niet jaloers maken met een foto van Bruce Springsteen? Het versturen van al die beelden zorgt echter wel voor extra belasting van het netwerk.

Slecht mobiel bereik komt niet alleen op drukke plekken voor, maar soms juist ook op rustige plekken. In afgelegen gebieden met veel heuvels of bossen staan vaak minder zendmasten, waardoor uw telefoon verbinding moet maken met een zendmast die verder weg staat. Dit in combinatie met bijvoorbeeld bomen die het signaal verstoren, maakt de verbinding op deze plekken niet optimaal.

mobiel internet
Lees ook: Digitip: mobiel internet, hoeveel MB’s verbruikt u?

Kunt u iets doen tegen slecht bereik?

Op sommige plekken of in bepaalde situaties is het bereik nou eenmaal slecht. Toch kunt u wel het een en ander proberen om uw bericht alsnog te kunnen versturen. Zorg er in elkgeval voor dat u met uw vingers niet de plek waar uw telefoon signaal maakt blokkeert. Deze ingebouwde antenne zit meestal aan de zijkant van uw telefoon, doorgaans links- of rechtsboven. Verder kunt u controleren of er wifi aanwezig is. In de trein of in stadions is regelmatig een openbaar wifi-netwerk beschikbaar. Let er wel op dat u geen bankzaken of andere privacygevoelige zaken regelt terwijl u een openbaar wifi-netwerk gebruikt. Soms kan het ook helpen om uw mobiele telefoon opnieuw op te starten. Lukt het nog steeds niet om mobiel bereik te krijgen? Dan zit er niks anders op dan even wachten met het versturen van uw bericht.

(Bron: Odido, Belsimpel, Radar, Gsm versterker. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie