Janny vaart wel over de pleziervaart

Denkend aan Holland extra: Janny onderzoekt pleziervaart op het IJ en de Vecht

Janny vaart voor Denkend aan Holland al jaren door Nederland. Op het water ziet zij veel gebeuren waar ze zich over verbaast. Want waarom mag je de naam van je boot niet veranderen en hoe ga je zonder brokken door een sluis? Kun je een boete krijgen op het water en hoe haal je veilig andere boten in? Janny kijkt in de webserie Janny vaart wel mee met mensen die dagelijks op en rond het water werken en leven, zoals sluiswachters, de waterpolitie en pontbestuurders. Bij hen zoekt Janny antwoorden op deze vragen. In aflevering 1 gaat het over de pleziervaart op het IJ en de Vecht. 

Pleziervaart op het IJ en de Vecht

Het IJ in Amsterdam is misschien wel het drukste stukje water van Nederland. Hier komen rondvaartboten, cruiseschepen, pontjes, plezierjachten en sloepjes samen. In aflevering 1 gaat Janny het water op en ontdekt het spannende samenspel tussen beroeps- en pleziervaart.

Op de pont

Janny krijgt een exclusieve kans om zelf de pont te besturen. En pontschipper Uljan Uliu vertelt haar over de uitdagingen en verantwoordelijkheden van het navigeren op dit drukke stukje water.

Tips voor waterliefhebbers

Hoe houden beroeps- en pleziervaart elkaar in de gaten en aan welke regels moet iedereen zich houden om ongelukken te voorkomen? Janny geeft tips voor zowel ervaren als beginnende waterliefhebbers en onderzoekt ook of de pontschippers van het pontje Kantje Boord 2 in het rustige Nigtevecht met dezelfde problemen te maken hebben.

Janny over de pleziervaart op het IJ en de Vecht:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De serie Denkend aan Holland is te zien vanaf zaterdag 26 augustus om 22.05 uur te zien bij MAX op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie