vaarregels

Gaat u het water op? Houdt u zich dan aan deze belangrijke vaarregels

Voor het 5e seizoen van Denkend aan Holland, trotseren Janny van der Heijden en André van Duin deze zomer de Nederlandse wateren. Om het verkeer op deze wateren in goede banen te lijden zijn er vaarregels. Maar hoe werken deze regels precies? We zetten er een aantal op een rijtje! 

Voorbereiding

Iedereen die het water opgaat moet zich houden aan de vaarregels. Maar voordat u het water opgaat is het belangrijk om u goed voor te bereiden. U mag bijvoorbeeld niet zomaar elke boot besturen zonder vaarbewijs. Hieronder een aantal tips om goed voorbereid het water op te gaan:

  • Wel of geen vaarbewijs: voor boten langer dan 15 meter en voor snelle motorboten (die harder gaan dan 20 kilometer per uur) heeft u een vaarbewijs nodig.
  • Check het weerbericht: let daarbij op buien en de windkracht, maar ook op eventuele plekken om aan te kunnen meren. Middenin op het water verrast worden door een onweersbui is niet prettig.
  • Check de vaarinformatie: net als dat u met de auto de weg opgaat, is het handig om alvast vooruit te kijken. Zo voorkomt u dat u voor een dichte brug komt te staan en terug moet. De vaarinformatie kunt u checken op de site van vaarweginformatie.
  • Kijk goed waar u heen wilt: op de bonnefooi gaan varen is niet altijd een goed idee, vooral wanneer u nog niet zoveel ervaring heeft. Leest u van tevoren goed in over de vaarroute, zodat u niet plotseling strandt op een ondiep stuk.

Voorrang

Grote boten, kleine plezierbootjes, vrachtschepen of pontjes. Het kan soms heel erg druk zijn op het water. Maar wie heeft er eigenlijk voorrang? Dit zijn de belangrijkste vaarregels als het gaat om voorrang geven:

  • Klein wijkt voor groot: Uljan is pontbestuurder op het IJ in Amsterdam en vertelt aan Janny: “Als je schepen ziet die groter zijn dan jouw boot, laat ze dan gaan.”
  • Let op de vaarverlichting: Uljan: “Als de vaarverlichting rood is aan jouw kant, dan betekent het dat de veerpont gaat vertrekken.” Dan kunt u dus het beste even wachten.
  • Pleziervaart ondergeschikt aan beroepsvaart: beroepsvaart gaat altijd voor. Deze schepen zijn langer dan 20 meter. Doordat ze zo groot zijn kunnen ze minder snel remmen en bewegen. Ga er ook niet voorliggen, want net als in het wegverkeer hebben ook grote schepen een dode hoek. Als u de schipper niet kunt zien, is dat andersom ook zo. Dus ook de pont gaat altijd voor!
  • Houd zoveel mogelijk stuurboord aan: hoe zit het ook alweer met stuurboord en bakboord? Stuurboord is rechts en bakboord is links. Degene die aan de rechterkant van het vaarwater vaart gaat voor. Dit geldt bij een zogenaamde gemarkeerde vaarweg: een vaargeul of een natuurlijke vaarweg (zoals een rivier).
Janny vaart wel over de pleziervaart
Lees ook: Denkend aan Holland extra: Janny onderzoekt pleziervaart op het IJ en de Vecht

Aanmeren

Bij varen hoort af en toe aanmeren. En daar komen ook een aantal vaarregels bij kijken:

  • Gebruik de ruimte goed: aan de steiger moeten meerdere boten aanleggen. Eigenlijk is het net als parkeren met de auto: zorg dat u de ruimte aan de steiger zo goed mogelijk benut zodat er ook nog andere boten bij kunnen.
  • Dezelfde grootte: zoek tijdens het aanmeren een rijtje boten van dezelfde grootte en kijk of u er überhaupt mag liggen met de boot. Sommige plekken zijn speciaal voor binnenvaartschepen.
  • Help elkaar: heeft er iemand moeite met het vinden van een plekje? Help elkaar dan of geef aan wanneer u weer vertrekt.
  • Anderen niet hinderen: zorg dat u anderen niet hindert en ga niet voor doorgangen, bruggen en viaducten liggen met uw boot.

Janny vaart voor het programma al jaren door Nederland. Op het water ziet zij veel gebeuren waar ze zich over verbaast. Daarom kijkt Janny in de webserie Janny vaart wel mee met mensen die dagelijks op en rond het water werken en leven, zoals sluiswachters, de waterpolitie en pontbestuurders. Bekijk hier aflevering 1 en hier aflevering 2.

De serie Denkend aan Holland is te zien vanaf zaterdag 26 augustus om 22.05 uur te zien bij MAX op NPO 1. Liever op een ander moment (terug) kijken? Dat kan gratis op NPO Start

(Bronnen: Varen doe je samen IJzeren paard Hiswa Varen doe je samen Foto: © MAX)

Geef een reactie

Reactie

    ivaleest says:

    Nog een aanvulling …..

    de rivierpontjes hebben ten alle tijden voorrang op de pleziervaart !!!