Janny onderzoekt de regels op het water, de vaarregels

Denkend aan Holland extra: Janny onderzoekt de vaarregels

Janny vaart voor Denkend aan Holland al jaren door Nederland. Op het water ziet zij veel gebeuren waar ze zich over verbaast. Want waarom mag je de naam van je boot niet veranderen en hoe ga je zonder brokken door een sluis? Kun je een boete krijgen op het water en hoe haal je veilig andere boten in? Janny kijkt in de webserie Janny vaart wel mee met mensen die dagelijks op en rond het water werken en leven, zoals sluiswachters, de waterpolitie en pontbestuurders. Bij hen zoekt Janny antwoorden op deze vragen. In aflevering 4 onderzoekt Janny de regels op het water, de vaarregels. 

Vaarregels

Janny stapt aan boord en vaart mee met de mensen die alles op het water maar in het gareel moeten houden: Merel van Dorresteijn en Paul Stoove van de waterpolitie. Niet alle regels op het water worden altijd netjes nageleefd. Zo leeft bijvoorbeeld het misverstand dat je best alcohol mag drinken tijdens het varen. En mensen weten vaak niet dat je niet overal mag komen, dat er snelheidslimieten gelden en je niet elke boot mag besturen. Kortom, welke vaarregels zijn er?

Waterpolitie

Hoe houdt de politie al deze vaarregels in de gaten en in het gareel? Janny gaat op meevaar-stage met de waterpolitie. Janny houdt mensen aan, voert blaascontroles uit, controleert of iedereen wel reddingsvesten aan boord heeft en ervaart hoe snel zo’n politieboot kan. En zullen er boetes uitgedeeld worden?

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meer Janny vaart wel

Naast het onderzoeken van de vaarregels, gaat Janny in aflevering 1 van Janny vaart wel, een kijkje op de pont op het IJ. Kijk hier die aflevering terug. Janny onderzoekt in aflevering 2 de hectische wereld van drukke sluizen. Kijk hier de aflevering terug. Voor aflevering 3 gaat Janny de uitdaging aan en gaat suppen (met Nhaan). Kijk hier de aflevering.

De serie Denkend aan Holland is te zien vanaf zaterdag 26 augustus om 22.05 uur te zien bij MAX op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie