Sluizen

Denkend aan Holland extra: Janny onderzoekt de hectische wereld van drukke sluizen

Janny vaart voor Denkend aan Holland al jaren door Nederland. Op het water ziet zij veel gebeuren waar ze zich over verbaast. Want waarom mag je de naam van je boot niet veranderen en hoe ga je zonder brokken door een sluis? Kun je een boete krijgen op het water en hoe haal je veilig andere boten in? Janny kijkt in de webserie Janny vaart wel mee met mensen die dagelijks op en rond het water werken en leven, zoals sluiswachters, de waterpolitie en pontbestuurders. Bij hen zoekt Janny antwoorden op deze vragen. In aflevering 2 verkent Janny de hectische wereld van de drukke sluizen.

Met de ligging van Nederland onder de waterspiegel en een landschap van dijken en kwelders, zijn sluizen van cruciaal belang. Maar hoe vaart u er veilig doorheen? Waar moet u op letten en wat is de meest voorkomende fout?

Drukste sluis van Nederland

Om antwoord te krijgen op deze vragen neemt Janny ons mee naar een van de drukste sluizen van Nederland, de Mijndense sluis, bij Loenen aan de Vecht. Hier heeft schutsluismeester Leo Oor de controle. Van de Vecht naar de Loosdrechtse plassen dalen of stijgen de bootjes in zijn sluis zo’n 100 centimeter. Een doorvaart door zijn sluis is op mooie dagen extra stressvol, want tientallen ramptoeristen verzamelen zich om de omliggende terrassen. En over zijn sluis schieten ook nog eens honderden racefietsers voorbij, over een van de drukste fietspaden van Nederland.

Janny voegt zich tussen de ramptoeristen om te kijken of dat wel allemaal goed gaat. Ook nemen ze de proef op de som. Want wat gebeurt er eigenlijk als je je bootje (te) vast maakt in een sluis?

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

In aflevering 1 van Janny vaart wel, neemt Janny een kijkje op de pont op het IJ. Kijk hier die aflevering terug. Gaat u zelf het water op? Houd u zich dan aan deze belangrijke vaarregels.

De serie Denkend aan Holland is te zien vanaf zaterdag 26 augustus om 22.05 uur te zien bij MAX op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Jansma says:

  Dit is de sluis naar de Loosdrechtse Plassen niet Vinkeveen. ………

  Jansma says:

  En het is de Vecht ipv Vegt……

   MAX Vandaag says:

   Beste lezer,

   Dank voor uw oplettendheid. We hebben het aangepast in het artikel.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  Duifje22 says:

  Jammer dat er geen aandacht besteed wordt aan de persoonlijke veiligheid.
  Zo lopen zowel de sluiswachter als Janny op de rand van de sluis rond zonder zwemvest…..
  Niet bepaald zoals het hoort.