Janny gaat suppen

Denkend aan Holland extra: Janny gaat suppen met Nhaan

Janny vaart voor Denkend aan Holland al jaren door Nederland. Op het water ziet zij veel gebeuren waar ze zich over verbaast. Want waarom mag je de naam van je boot niet veranderen en hoe ga je zonder brokken door een sluis? Kun je een boete krijgen op het water en hoe haal je veilig andere boten in? Janny kijkt in de webserie Janny vaart wel mee met mensen die dagelijks op en rond het water werken en leven, zoals sluiswachters, de waterpolitie en pontbestuurders. Bij hen zoekt Janny antwoorden op deze vragen. In aflevering 3 onderzoekt Janny de nieuwe rage op het water: suppen.

Suppen met honden

Het wordt drukker op het water, dat komt mede door de enorme Sup-rage die nu gaande is. Op zowel grachten als meren zien we steeds meer mensen staand op een board peddelen. Elise Janszen heeft wel een erg bijzondere manier van suppen, zij organiseert namelijk hondensup-uitjes. Samen met uw viervoeter een supboard op, dat wil Janny wel proberen met Nhaan. Elise deelt haar passie voor suppen en legt uit waarom het zo’n hit is geworden, inclusief de unieke ervaring van suppen met uw hond.

Golfslag

In deze aflevering onderzoekt Janny hoe u rekening kunt houden met elkaar op het water. Ongemotoriseerde boten als zeilboten, roeiboten, waterfietsen, surfers en suppers hebben een aparte status op het water. Maar veel pleziervaart is van deze vaarregels niet op de hoogte, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo hebben veel schippers van relatief zware sloepbootjes niet in de gaten wat voor ’n hoge hekgolven zijn veroorzaken. Dat zijn de golven die een bootje maakt en niet worden gevoeld of gezien door de schipper, omdat hij ervoor vaart. Hoe zwaarder en sneller de boot, hoe hoger de golven.

Die golven zorgen ervoor dat mensen die suppen van hun planken afvallen en bijvoorbeeld kajaks water maken. Deze golven zijn ook een doorn in het oog van woonbootbewoners. Servieskasten die staan te schudden, lampen die bewegen. “het is vergelijkbaar met een aardbeving”, zegt woonbooteigenaar Stefan Kastanja.

Kortom, hoe kunt u veilig suppen en rekening houden met andere watersporters? Welke regels gelden er op het water?

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meer Janny vaart wel

In aflevering 1 van Janny vaart wel, neemt Janny een kijkje op de pont op het IJ. Kijk hier die aflevering terug. Janny onderzoekt in aflevering 2 de hectische wereld van drukke sluizen. Kijk hier de aflevering terug.

De serie Denkend aan Holland is te zien vanaf zaterdag 26 augustus om 22.05 uur te zien bij MAX op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie