4 van de Villa Jurgen van den Berg

4 van de Villa: PTSS te lijf gaan met paardentherapie, 10 miljoen voor gitaren van Mark Knopfler

Opzienbarende verhalen, dat is het thema van deze 4 van de Villa. Zo vertelt GZ-psycholoog Nienke Endenburg over het project Horsepower, waarmee ze opzienbarende resultaten bereikt bij veteranen met PTSS. Met dank aan therapie met paarden dus! En de gitaren van Mark Knopfler (Dire Straits) zijn voor het opzienbarende bedrag van 10 miljoen euro geveild. Presentator Jurgen van den Berg praat erover met Gitaarman Ed Struijlaart.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB, gepresenteerd door Jurgen van den Berg, is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

Richard Klinkhamer en de moord op zijn vrouw

Schrijver Richard Klinkhamer vermoorde op 31 januari 1991 zijn vrouw en dat wilde hij nooit toegeven. Totdat het lichaam gevonden werd. Hoe heeft het zover kunnen komen? Daarover vertelt journalist Joep van Ruiten (Dagblad van het Noorden), die Klinkhamer regelmatig sprak, aan Jurgen. Klinkhamer schreef het boek Woensdag gehaktdag waarin het over de moord gaat.

PTSS te lijf gaan met paardentherapie

Veteranen met PTSS die proberen om samen met paarden van hun klachten af te komen. Dat is in het kort het project Horsepower van de Universiteit van Utrecht. En er worden goede resultaten mee geboekt. Nienke Endenburg is GZ-psycholoog, verbonden aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

ADHD bij vrouwen

Bij ADHD denkt u misschien als eerste aan een druk en rusteloos jongetje. Maar ADHD komt ook voor bij volwassenen en vooral ADHD bij volwassen vrouwen is onderbelicht. Bij veel vrouwen is die aandachtsstoornis heel anders dan bij mannen. En dat veroorzaakt jarenlang onnodig leed. Jurgen praat erover met Sofie van de Waart. Zij is onderwijsspecialist en heeft de diagnose ADHD gekregen toen ze 34 was. En met Sandra Kooij, bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen. Waarom wordt dit bij vrouwen eigenlijk zo laat ontdekt?

10 miljoen voor gitaren van Mark Knopfler

Zo’n 120 gitaren van de Britse muzikant Mark Knopfler, de frontman van Dire Straits, zijn geveild voor een totaalbedrag van ruim 10 miljoen euro. Vóór die veiling sprak Jurgen met muzikant Ed Struijlaart, zelf muzikant en maker van de podcast en theatershow Gitaarmannen.

(Foto: ©Stijn Ghijsen/MAX)

Geef een antwoord