4 van de Villa Jurgen van den Berg over afscheid

4 van de Villa: Eric Corton wil de ouderenzorg in, piratenmuziek massaal ontdekt door jongeren

In deze aflevering van 4 van de Villa is het thema gruwelen, want de gasten van Jurgen van den Berg kunnen daar deze week allemaal over meepraten. Zo praat Jurgen bijvoorbeeld met programmamaker en acteur Eric Corton, hij gruwelt van regeltjes. Hij is als zij-instromer de ouderenzorg ingegaan, maar moet, ondanks zijn levenservaring en vwo-diploma, in allerlei vakken opnieuw examen doen. En waarom smullen we zo van gruwelverhalen als Frankenstein? Literatuurwetenschapster Loïs van Albada deed daar onderzoek naar.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

 

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB, gepresenteerd door Jurgen van den Berg, is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

Eric Corton en de regeltjes in de ouderenzorg

Het zorgsysteem piept en kraakt aan alle kanten. Acteur en programmamaker Eric Corton wilde een handje helpen. Hij begon vol enthousiasme aan een zij-instroomtraject om zorgmedewerker te worden. Maar hij kwam van een koude kermis thuis vanwege de vele regeltjes, zoals het rekenexamen dat hij moet volgen. Hij schreef er een ingezonden stuk over in de Volkskrant. En daarin draagt hij ook oplossingen aan.

TikTokPiraten: jongeren vallen voor piratenmuziek

Henk Wijngaard, het Sneeuwbal Trio, de Paloma’s en de Dutch Boys: ze zijn terug van nooit weggeweest. Piratenmuziek – in 2021 werd de cultuur eromheen erkend als immaterieel erfgoed – is namelijk bezig aan een enorme opmars onder jongeren. Sommige mensen gruwelen ervan, voor anderen is dit juist het summum. Jurgen bespreekt het met Dennis Kamst, van geheime zender Radio BokZwien, en Jordie Hemoes, een zogenoemde TikTokPiraat.

Monsterverhalen, waarom fascineren ze ons?

Actrice Emma Stone schittert momenteel in de film Poor Things. Ze speelt daarin een Frankenstein-achtige vrouw, ze won voor haar rol een prestigieuze BAFTA Award. En dan is er ook nog een nieuwe Frankenstein-film in de maak voor Netflix. Waar komt onze hang naar monsters toch vandaan? Loïs van Albada is literatuurwetenschapper en zij is afgestudeerd op monsters en geeft het antwoord.

Leven maken in het lab

In een laboratorium in Groningen creëren wetenschappers leven uit levenloze materie. Om uiteindelijk meer te begrijpen over het leven zelf. Het project heet ‘Minilife’ en heeft een Europese beurs van ruim 3 miljoen euro gekregen. Jurgen praat erover met chemicus Sijbren Otto, hij is hoogleraar systeemchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat klinkt ook als Frankenstein, maar het is minder griezelig dan u denkt.

(Foto: ©Stijn Ghijsen/MAX)

Geef een reactie