4 van de Villa Jurgen van den Berg over afscheid

4 van de Villa: een eigen ‘afko’ voor het woord afkorting, wandelen als nieuw medicijn

In deze aflevering van 4 van de Villa is het thema transformaties, want de gasten van Jurgen van den Berg kunnen daar deze week allemaal over meepraten. Zo praat Jurgen met huisarts Iris de Vries over de transformatie van het doktersrecept, soms is een wandeling beter dan een pil. En Aad Egberts is politieonderhandelaar, hij doet het werk al 17 jaar en zag zijn functie enorm transformeren.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB, gepresenteerd door Jurgen van den Berg, is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

Seksuoloog Eveline Stallaart: Even tussen ons

De bekende seksuoloog Eveline Stallaart geeft in haar nieuwe boek Even tussen ons tips voor een duurzaam liefdes- en seksleven. Een kleine transformatie kan hierin al een groot verschil maken. In maart begint ze met een gelijknamige theatertour om haar boodschap aan de man en vrouw te brengen. Jurgen sprak haar op Valentijnsdag, vindt de seksuoloog die dag flauwekul of een mooie dag om de liefde te vieren?

Studentenafko’s (afkortingen)

In het leger, bij de politie, daar werden altijd al specifieke afkortingen gebruikt. Maar ook in studentenkringen stikt het van de afko’s (afkortingen). Zo betekent kladiladi klap die laptop dicht en staat biba voor bitterbal. Waarom gebruiken studenten deze afko’s zo graag? Neerlandica Ande Cremers van de Radboud Universiteit in Nijmegen deed er onderzoek naar.

Wandelen op doktersrecept

Als u bij huisarts Iris de Vries in Zwolle komt met een serieuze aandoening, kan het zomaar zijn dat u direct een doorverwijzing krijgt. Niet naar een specialist, maar naar de natuur. Want ‘het groen in’ is soms het beste medicijn, vindt zij. En dat blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek.

Wat doet een politieonderhandelaar?

Een politieonderhandelaar komt normaal gesproken in actie bij gijzelingen, dreigingen en ontvoeringen. Zoals bijvoorbeeld bij de gijzeling in de Apple-store in Amsterdam, 2 jaar geleden. Politieonderhandelaars worden de laatste tijd ook steeds vaker ingezet bij mensen die psychisch in de war zijn. Aad Egberts zit al veertig jaar bij de politie, al 17 jaar is-ie onderhandelaar. Hij geeft ook les aan de Politieacademie. Hoe kijkt hij aan tegen deze transformatie?

(Foto: ©Stijn Ghijsen/MAX)

Geef een reactie