Zonnebrandvlekken

Zonnebrandvlekken verwijderen uit kleding, zo lukt het

Zonnebrandmiddelen zijn onmisbaar om de huid te beschermen, maar kunnen vervelende vlekken achterlaten op (bad)kleding. We hebben tips verzameld om zonnebrandvlekken te verwijderen.

Groene zeep

Heeft u groene zeep in huis, dan is dit een beproefd middel om vlekken mee te verwijderen. Ook zonnebrandvlekken raakt u op deze manier kwijt. Smeer de vlekken in met de zeep en laat goed intrekken. Wrijf voordat u het kledingstuk vervolgens in de wasmachine doet nog eens goed over het gebied heen met een borstel. Let wel op met delicate stoffen, want die kunnen door het borstelen gaan pillen. Wrijf dan liever zonder kracht met uw handen over de zeep. Soms is 1 keer wassen voldoende, maar anders moet u dat nog een 2e keer doen.

Afwasmiddel

Door de vet verwijderende eigenschappen van afwasmiddel werkt dit goed om zonnebrandvlekken weg te krijgen. Dep de vlekken ermee in en laat even intrekken. Daarna kunt u de kleding in de wasmachine wassen.

Glansspoelmiddel van de vaatwasser

Ook een glansspoelmiddel van de vaatwasser is effectief in het geval van vette vlekken van zonnebrandmiddel. Spuit of dep de vlekken in met glansspoelmiddel en laat even intrekken. Was het kledingstuk vervolgens met de rest van de was mee in de wasmachine.

witte schoenen
Lees ook: Witte schoenen schoonmaken en schoon houden

Vlekkenverwijderaar

Verschillende soorten vlekkenverwijderaars zijn geschikt om zonnebrandvlekken kwijt te raken. Maar er zijn ook vlekkenverwijderaars speciaal voor zonnebrandvlekken verkrijgbaar.

Wasbenzine

Wrijf de vlek in met wasbenzine en laat even intrekken. Was vervolgens op de normale manier met wasmiddel. Zoals we in een eerder artikel over vetvlekken al aangeven, is het wel verstandig om bij bepaalde schoonmaakmethodes het wasvoorschrift te controleren. Niet elke soort stof is geschikt om met wasbenzine te behandelen.

Zet zonkracht in bij witte kledingstukken

Zijn er nog zonnebrandvlekken zichtbaar na het wassen? In het geval van witte kleding, kunt u dan proberen of die wegtrekken in de zon. Door het zonlicht verbleken de vlekken en met een beetje geluk zijn ze erna niet meer te zien.

Gele zweetvlekken
Lees ook: Gele zweetvlekken in witte kleding verwijderen en voorkomen

Gele of oranje vlekken

Naast het geven van vetvlekken, kunnen zonnebrandmiddelen ook voor verkleuringen op kleding zorgen. Dit komt door het ingrediënt avobenzone erin. In contact met water of zweet, kan dit gele of oranje vlekken geven. Met baking soda kunt u dit dan weer oplossen. Maak met wat water een papje en laat dit in de vlek intrekken. Spoel uit en was het kledingstuk in de wasmachine.

Zonnebrandvlekken en de droger

Hitte kan ervoor zorgen dat vlekken permanent in de stof trekken. Doe kledingstukken met zonnebrandvlekken daarom pas in de droger wanneer de vlekken er helemaal uit zijn.

Zonnebrandvlekken voorkomen

Eenmaal opgedroogd, laat zonnebrand veel minder snel vlekken achter. Wacht daarom tot het middel in de huid is getrokken, voor u zich aankleedt.

(Bron: archief, HG, Libelle, InfoNu.nl, Fashionchick, Jan Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie