zomerkleding

Zomerkleding opbergen? Dit zijn de beste tips

Met een wisseling van de seizoenen wisselt ook onze kledingkeuze. Dat betekent dat de korte broeken, zomerjurkjes en T-shirts opgeborgen kunnen worden. Maar hoe kunt u uw zomerkleding nou het best bewaren wanneer u niet genoeg kastruimte hebt voor zowel uw winter- als zomergarderobe? 

Schoon opbergen

De eerste stap is om ervoor te zorgen dat u al uw kleding schoon opbergt. “Als er een vlek in een kledingstuk zit en u dat dan een half jaar weglegt, trekt de vlek erin. Controleer dus op vlekken, maar ook op zweet. Zorg dat alles lekker fris is, was ook iets dat u één keer hebt gedragen voor u het voor langere tijd weglegt”, legt opruimcoach Lammy Wolfslag uit aan nieuwswebsite Nu.nl.

Om er vervolgens voor te zorgen dat uw zomerkleding niet muf gaat ruiken terwijl het de hele winter opgeborgen ligt, kunt u bijvoorbeeld een zakje lavendel bij de kleding leggen. Dit werkt overigens ook met harde zeepjes, de geur daarvan blijft zelfs langer bewaard dan bij geurzakjes.

Geen ruimte in de kast?

Maar waar laat u al uw zomerkleding dan tijdens de winter? “Bij ruimtegebrek kunt u dozen gebruiken. Leg niet ergens losse stapels neer, dat is niet goed voor de kleding en niet praktisch, want u kunt er niks bovenop leggen. Dozen kunt u stapelen,” vertelt opruimcoach Geske Bertram aan Nu.nl. Kies bij voorkeur voor doorzichtige dozen van plastic, zo kunt u zien wat erin zit en blijven uw kleren beter vrij van stof dan in kartonnen dozen. Dozen van karton trekken daarnaast ook nog eens vocht aan.

kledingkast
Lees ook: Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Vacuümzakken

Een andere opbergoptie zijn luchtdichte vacuümzakken. Deze zakken kunt u vacuüm zuigen met een stofzuiger, waardoor u veel ruimte kunt besparen. Een nadeel van deze zakken is echter dat de kleding die u erin stopt erg gaat kreuken.

Goede ventilatie

Het is ook van belang om de juiste plek te kiezen om uw dozen of zakken met zomerkleding te stallen. Deze plek moet schoon en het liefst goed geventileerd zijn. Wolfgang: “Oude huizen en plekken met een slechte ventilatie kunnen motten aantrekken. Om dat te vermijden, kunt u mottenstrips of een zakje mottenballen ophangen aan de binnenkant van uw kast of berging waar u de kleding bewaart.”

Daarnaast is het aan te raden om uw kleding op een donkere plek waar u niet al te vaak komt op te bergen. Zo voorkomt u dat de kleding gaat verkleuren door de zon. “Bijvoorbeeld waar u uw kerstspullen neerzet. Niet in een schuur, niet bij etenswaren, stop ze lekker ver weg.”

Kijk kritisch naar uw kleding

Het wisselen van zomer- naar wintergarderobe is trouwens een goed moment om eens kritisch naar uw kledingcollectie te kijken. “Laat alles door uw hand gaan en doe kleding is versleten en vaal is weg”, adviseert Wolfgang. “En heeft u een kledingstuk in de zomer helemaal niet aangehad? Bedenk waarom niet en doe het bij twijfel weg.”

(Bron: Nu.nl, Leukegeit.nl)

Geef een reactie