gootsteenkastje

Deze producten kunt u beter niet in het gootsteenkastje bewaren

Het gootsteenkastje in de keuken of badkamer wordt vaak gebruikt als opbergkast, maar niet alles is even goed op zijn plaats onder de gootsteen. Wat kunt u wel en wat kunt u beter niet bewaren op deze plek? 

Gevaarlijke stoffen

Wat bewaart u allemaal in uw gootsteenkastje? De meeste mensen bergen hier voornamelijk schoonmaakmiddelen op, maar soms liggen er ook producten die u beter niet in de gootsteenkast kunt neerleggen. Denk bijvoorbeeld aan chemicaliën. Het gootsteenkastje zit, zoals de naam al zegt, onder de gootsteen en daarom dicht bij de grond. Daardoor is het een plek waar kleine kinderen en huisdieren gemakkelijk bij kunnen komen, dan is het niet handig dat daar gevaarlijke stoffen zijn te vinden. Gevaarlijke stoffen zoals ammonia en wasbenzine kunnen daarnaast, wanneer u de verpakking niet goed dichtdraait, gemakkelijk mengen met andere producten die in de buurt staan. Ook kunt u huidaanslag krijgen wanneer u deze producten aanraakt. Zet chemicaliën daarom bij voorkeur op een (droge) plek waar u niet vaak komt, zoals de schuur of garage.

Ontvlambare producten

Ook chemische producten zoals spuitbussen die onder druk staan en verfblikken kunt u het best niet in het gootsteenkastje in de keuken bewaren. Dit soort producten zijn namelijk erg ontvlambaar, wat betekent dat u ze zo ver mogelijk van het fornuis dient te bewaren. Ook andere brandbare producten, zoals oplosmiddelen en verdunners horen niet thuis onder de gootsteen, er is namelijk niet alleen kans op ontvlambaarheid, maar ook op waterschade. Bij dit soort producten staat vaak op de verpakking waar en hoe u ze dan wel moet bewaren.

Elektronische apparaten

Wat omwille van waterschade ook beter niet in het gootsteenkastje kan worden opgeborgen zijn elektronische apparaten. Deze kast lijkt misschien de ideale plek om apparaten zoals een broodrooster of tosti-ijzer te bewaren, maar doordat dit kastje zich onder de gootsteen bevindt is de kans op lekkend water daar een stuk groter dan in andere keukenkastjes. Wanneer er water in een elektronisch apparaat terecht komt kan dit zorgen voor vloeistofschade zoals roest of nog erger, voor kortsluiting. Dit kunt u gelukkig simpelweg voorkomen door elektrische apparaten op te bergen op een plek die sowieso droog is.

Keukenrollen en toiletpapier

Misschien minder erg, maar niet minder vervelend: waterschade aan uw keuken- en toiletpapier. Veel mensen bewaren deze rollen papier onder de gootsteen, maar dit is door de mogelijke vochtigheid niet de ideale plek voor papier. Papier kan namelijk gemakkelijk beschadigen en onbruikbaar worden door vocht wat de gootsteen afgeeft. Zeker wanneer uw kraan een keertje gaat lekken kunt u al het papier direct weggooien. Daarom is het aan te raden om ook uw voorraad toilet- en keukenpapier op een droge plek te bewaren.

Dierenvoeding

Als laatste is het ook niet handig om dierenvoeding in het gootsteenkastje te bewaren. In deze kast staan namelijk vaak schoonmaakmiddelen die, wanneer deze in aanraking komen met het voer, slecht kunnen zijn voor uw huisdier. Daarnaast is de geur van dierenvoeding ook niet altijd even fris, wat ook al geen goede combinatie is met schoonmaakmiddelen. Bewaar dierenvoeding daarom bij voorkeur ook op een aparte, afgesloten plek.

Wat kan wel in het gootsteenkastje?

Maar wat kunt u dan wel veilig in het gootsteenkastje bewaren? Dit zijn producten die u in het dagelijks leven vaak gebruikt, maar die niet direct gevaarlijk of ontvlambaar zijn. Denk hierbij aan (goed afgesloten verpakkingen) wasmiddel, afwasmiddel, afwasblokjes, allesreiniger, sponzen, afwasborstels en schoonmaakdoekjes.

(Bron: Roomed.nl, eenvoud-organizing.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Jojo52 says:

    Ik zou wasmiddel en afwasmiddel niet in het gootsteenkastje bewaren omdat dit ook niet goed is voor kleine kinderen. Wel afwasborstel, schuursponzen, handdoeken, theedoeken en schone vaatdoeken.